Rechts in VS verbolgen over euthanasie-wet

De deze maand aangenomen euthanasie-wet brengt Nederland voor christelijk rechts in Amerika op één lijn met het nazisme. De lezers van de meeste kranten hebben geen of een klein feitelijk bericht over de aanneming van de wet kunnen lezen. Maar christelijk-rechtse columnisten, wier rubrieken vaak via syndicaten aan allerlei kranten worden verkocht, vallen de wet frontaal aan.

Cal Thomas, die door de Los Angeles Times wordt verspreid en op de opiniepagina's figureert van veel grote regionale kranten waaronder de Boston Globe, Baltimore Sun en Denver Post, gaat het verst. ,,In Nederland is vorige week iets verschrikkelijks gebeurd'', schrijft hij. ,,Voor het eerst sinds de Duitsers zes decennia geleden Holland bezetten is er een officiële politiek die verklaart dat sommige mensen ongeschikt zijn om te leven en rijp zijn voor gedwongen uitroeiing.'' Na een uitweiding over de verloren wijsheid van Abraham Kuyper rondt Cal Thomas voor zijn miljoenen lezers af: ,,Hoe snel kan een samenleving afglijden naar de hel, zonder kompas en zonder objectieve standaard van goed en kwaad. Eerst ontmenselijkten de nazi's de Nederlandse joden. En nu ontmenselijken de Nederlandse joden en ongelovigen zichzelf (en de rest zal spoedig volgen).''

The Washington Times, het dagblad van de Moon-beweging, nam behalve de column van Thomas nog twee afwijzende opinie-stukken op. De syndicated columniste Maggie Gallagher vroeg zich af hoe andere Europese landen zullen reageren op de recent in Nederland ,,gelegaliseerde moord''. Buurlanden zullen waarschijnlijk doen alsof zij het niet zien, vermoedt zij. Zij raadt het Amerikaanse Congres aan asielverlening te bevorderen voor ,,Nederlandse burgers die bang zijn dat zij nu of in de toekomst worden gedood door het Nederlandse medische establishment (een overheidsdienst in staten met een genationaliseerde gezondheidszorg). Geef ons uw vermoeiden, uw armen en zieken, die nu de opgejaagden zijn, hunkerend naar vrij adem halen.''

De Nederlandse ambassade heeft tot dusver enkele tientallen brieven en telefoontjes ontvangen, postieve en negatieve. De website van de ambassade geeft op de voorpagina een verwijzing `Euthanasia Policy un update', die de bezoeker regelrecht brengt bij een Engelstalig uitleg-dossier op de website van het ministerie van buitenlandse zaken.

De genoemde en andere conservatieve columnisten zijn te lezen op de website Townhall.com.