Puntige grappen op de Hangplek

Als gladiatoren, gereed om triomfen te vieren, komen de drie NUHR-mannen het podium op. Twee van hen zijn bekend omdat ze wekelijks in het tv-programma Kopspijkers komisch bedoeld commentaar op het nieuws geven en één van die twee heeft bovendien een rol in de populaire politieserie Spangen. Alleen de derde is veel minder vaak op de televisie. Daar staan ze, op hun dooie gemak elkaar vliegen afvangend, wat over te keuvelen. Ook proberen ze wat actuele grappen uit. Tot, na klein kwartiertje, het glittergordijn naar beneden dondert en de voorstelling echt begint.

NUHR is een jaar of twaalf geleden begonnen als Niet Uit Het Raam en sindsdien groot geworden met scherp geschreven en gespeelde sketches die allengs een doorlopend verhaal begonnen te vormen. Gedrieën speelden ze in elke voorstelling een veelvoud aan rolletjes, raak getypeerd en op het scherp van de snede gemonteerd. En zoiets is ook in hun nieuwe programma Hangplek weer gaande: sketches die naar elkaar gaan verwijzen en running gags die er de vaart in houden. Maar toch is het alsof Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas het zich ditmaal iets makkelijker hebben gemaakt. Het procédé is er nog wel, maar met veel minder finesse uitgewerkt.

Met een torengroot grijs staketsel als decor, en een driemans-band voor de pulserende geluidseffecten en de rockende soundtrack, speelt NUHR scènes over drie gevaarlijke types in een kliniek, hun ruziënde begeleiders (,,dit is mijn vakgebied'') en nog wat strooigoed. Zoals een absurde schietoefening voor de politiemannen die een uitbraakpoging moeten verijdelen, een ouderavond in het teken van deze tijd, een mooi modern dialoogje tussen de geneesheer-directeur en zijn vrouw (,,drie keer Gijsje halen is twee keer eten koken'') en de bijna onvermijdelijke stille tocht aan het slot: ,,Van deze stille tocht zal ook een cd verschijnen.''

Er zitten, kortom, weer heel wat puntige grappen tussen. Het vlechtwerk waarin ze zijn verwerkt, is echter minder gaaf dan voorheen. Er blijven nogal wat losse eindjes hangen. Het lijkt er in Hangplek niet meer zo veel toe te doen of alles weer zo behendig in elkaar grijpt als voorheen, als er maar kan worden gelachen. Dat vonden de mannen van NUHR deze keer kennelijk genoeg.

Voorstelling: Hangplek, door NUHR (Joep van Deudekom, Peter Heerschop en Viggo Waas), m.m.v. Eddie B. Wahr, André van der Hoff en Arie van der Wulp. Regie: Genio de Groot. Gezien: 24/4 in de Stadsschouwburg, IJmuiden. Tournee t/m 2/6. Inl. (020) 4211221, wwww.nuhr.net

    • Henk van Gelder