Plan nieuw theater Amsterdam

Architect Jim Klinkhamer presenteerde vanmorgen zijn eerste ontwerp voor het nieuwe Vlakke Vloer Theater Leidseplein en het omringende cultuurcomplex aan de Amsterdamse raadscommissie voor Cultuur. Het `MTS-complex' kost 59,5 miljoen gulden, is negen verdiepingen hoog en steekt vijf tot zes meter uit boven de schouwburg.

Het complex omvat het nieuwe Vlakke Vloertheater, nieuwe huisvesting voor Toneelgroep Amsterdam, de huidige Stadsschouwburg en het huidige popconcertgebouw De Melkweg. De nieuwbouw komt tussen de schouwburg en de Melkweg in, op de plaats van het deels te slopen achterhuis van de schouwburg en half zwevend boven het dak van de Melkweg. De Max-zaal in de Melkweg, ook ontworpen door Klinkhamer, wordt uitgebreid tot een capaciteit van 1500 man. De drie gebouwen van het complex zijn onderling te verbinden, zodat er ook festivals kunnen worden gehouden.

De vlakke-vloerzaal biedt plaats aan 450 tot 800 toeschouwers. In de zaal is de mogelijkheid een orkestbak te plaatsen, de stoelen zijn verplaatsbaar. Het podium is een flink stuk breder dan het podium van de schouwburg.

Doordat de architect twee oude gebouwen en een nieuw gebouw moet verenigen en drie verschillende gebruikers tevreden moet stellen, noemde hij zijn eerste plannen ,,geen ontwerp maar een ruwe Chinese puzzel.'' Grootste probleem is de geluidsbeheersing, omdat er voorstellingen en concerten tegelijk moeten plaatsvinden zonder dat de verschillende gebruikers en omwonenden daar last van hebben.

In een eerste reactie toonden de raadsleden zich verheugd over het ontwerp. De raadscommissie behandelt de plannen op 23 mei. De architect verwacht zijn voorlopige ontwerp in juli af te hebben. Daarna is de grootste hindernis de wijziging van het bestemmingsplan, die nodig is omdat de nieuwbouw boven de schouwburg uitsteekt. Bij `een voortvarende aanpak' begint de bouw in 2003 en gaat het complex eind 2005 open.

    • Wilfred Takken