Organon verhuist van Oss naar VS

Het farmaceutisch bedrijf Organon, dochter van Akzo Nobel, gaat zijn internationale hoofdkantoor verplaatsen van Oss naar New Jersey. Organon wil zich daarmee een betere positie verwerven in de Verenigde Staten, waar het bedrijf zijn omzet enorm heeft zien stijgen het afgelopen jaar.

Dat maakte bestuurslid Paul Brons vanochtend bekend tijdens de presentatie van Akzo's kwartaalcijfers. Brons noemde de verhuizing logisch, omdat Organons omzet met name in de VS sterk is gegroeid. De verkoop van het antidepressivum Remeron en de anticonceptiepil ging vorig jaar sterk omhoog. Die stijging zette zich in het eerste kwartaal van 2001 door. De omzet van Organon in Amerika ging in die periode met 46 procent omhoog naar 165 miljoen euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf uit Oss haalt inmiddels 30 procent van zijn omzet uit dit werelddeel. ,,Amerika is de belangrijkste arena voor farmabedrijven'', zei Brons.

Akzo Nobel heeft zijn farma-activiteiten in ruim een jaar tijd flink omgegooid. ,,We zijn de zaak aan het verbouwen'', aldus Brons. Het bedrijf heeft zijn twee dochters Organon Teknika en Chefaro inmiddels verkocht. Organon Teknika, dat medisch-diagnostische tests maakt, werd maandag verkocht aan het Franse bioMérieux. Chefaro, dat drogisterijartikelen zoals de zwangerschapstest en vitaminepreparaten maakt, ging vorig jaar voor 140 miljoen euro over naar het Belgische Omega Pharma.

Akzo Nobel wil in de toekomst de overgebleven farmadochters – Organon, Intervet en Diosynth – versterken. Intervet is de afgelopen jaren al flink uitgebreid en bezet inmiddels de nummer-drie-positie op de markt voor diergezondheidsproducten. Het werkt bijvoorbeeld aan een test voor de detectie van mond- en klauwzeer. Diosynth werd deze week uitgebreid. Dinsdag maakte Akzo Nobel namelijk de aankoop bekend van het Amerikaanse bedrijf Covance Biotechnology Services voor 210 miljoen euro. Het bedrijf maakt complexe ingrediënten voor geneesmiddelen, net als Diosynth. Volgens bestuurslid Brons is Organon nu nog nummer 27 op de lijst van 's werelds beste farmabedrijven. Het wil tot de beste 20 behoren.

CIJFERSpagina 17