Opnieuw lekkage in tramtunnel Haags centrum

De tramtunnel in Den Haag lekt weer. Vorige week donderdag werd ,,volkomen onverwacht'' een ,,wel'' geconstateerd in het `souterrain' onder de Grote Marktstraat, ter hoogte van de Hema, zo schrijft aannemer Tram Kom in een brief aan de gemeente.

Het nieuwe lek bevindt zich vlak bij het ondergrondse station Spui, dat medio vorig jaar onder water liep.Volgens de aannemer zijn direct maatregelen genomen om ,,de wel te stabiliseren''. Het opwellende water wordt met pompen afgevoerd en de grondlaag boven het lek wordt aangevuld met zand en grind.

Aanvankelijk kwam er door het lek zo'n vijftien à twintig kubieke meter water per uur naar boven. In de loop van afgelopen vrijdag zou dit zijn teruggebracht tot zo'n tien kubieke meter per uur, aldus een woordvoerder van Tram Kom. In tegenstelling tot bij eerdere lekken, voert de vorige week aangetroffen `wel' geen zand met zich mee, waardoor er volgens Tram Kom geen zand wordt weggezogen uit de bodem en er zich geen zogenaamde `ontgrondingen' hebben voorgedaan, waardoor gebouwen in de omgeving zouden kunnen verzakken.

Volgens Tram Kom lopen ,,de constructie van de tunnel en de omgeving in de gestabiliseerde situatie geen risico''.De aannemer stelt dat de lekkage wordt veroorzaakt door een spleet in de aansluiting tussen de stalen damwand en de `groutboog', de betonnen waterwerende onderlaag van de tunnel. De aannemer verwacht dat de spleet volgende week gedicht zal zijn. Omdat er alleen in de tunnel gewerkt zal worden is er geen overlast voor de omgeving, aldus een woordvoerder van Tram Kom. Volgens de woordvoerder loopt het bouwschema geen vertraging op.

De tramtunnel wordt al sinds 1998 steeds weer geplaagd door opborrelend grondwater. Als gevolg hiervan valt het prestigeproject zo'n 150 miljoen gulden duurder uit dan verwacht. Onduidelijk is nog wie voor deze kosten moet opdraaien. Wel bepaalde de gemeente vorig jaar dat de aannemer aansprakelijk is voor nieuwe incidenten.