`OM verhult informatie'

De verdediging van de negen verdachten in de Doverzaak die in Rotterdam terechtstaan meent gisteren opnieuw te hebben aangetoond dat het openbaar ministerie geen open kaart heeft gespeeld over het politie-onderzoek naar de Chinezensmokkel en samenwerking daarbij met Britse collega's.

De Rotterdamse politie had een groot aantal verdachten van de zaak, waarbij vorig jaar 58 Chinezen overleden, al in onderzoek voorafgaand aan de fatale Doverrit. Volgens de politie gebeurde dit evenwel in een onderzoek naar Koerdensmokkel door hoofdverdachte Gürsel Ö. naar het Verenigd Koninkrijk. Daardoor was men niet bedacht op Chinezensmokkel, aldus de politie.

Gebleken is dat dit Rotterdamse Koerden-onderzoek is begonnen met informatie van de Britse politie. Officier van justitie J. Klunder wilde de namen van de daarin genoemde verdachten – collega-smokkelaars van Ö. – geheim houden. Raadsman P. van Vugt overtuigde de rechtbank dat het OM de namen moest vrijgeven. Daardoor kon Van Vugt vaststellen dat het ten dele gaat om verdachten van Koerdensmokkel wier zaak vorig jaar, voor het Dovertransport, door het Rotterdamse OM al was geseponeerd.

Hij ziet hierin een nieuw bewijs dat het Koerdenonderzoek een vals voorwendsel is om de Brits-Nederlandse samenwerking naar smokkel van Chinezen te maskeren. Dit geeft voedsel aan de theorie van zijn collega's Boone en Doedens die menen dat het Dovertransport is doorgelaten.

Officier van justitie Klunder verwerpt deze these. Hij zei gisteren opnieuw dat sprake is van toeval. Pas na het drama werd duidelijk dat de politie informatie over de Doververdachten had, waardoor bewijzen tegen de meesten konden worden gereconstrueerd. Rechtbankpresident J. Silvis heeft diverse malen laten merken geloof te hechten aan deze lezing.

Op de achtergrond speelt dat raadslieden menen dat hun cliënten ten onrechte als hoofddaders van het Doverdrama zijn aangemerkt. Er staan in Rotterdam geen Chinezen terecht, terwijl bekend is dat leidinggevende Chinese `slangenkoppen' alleen het uitvoerende werk uitbesteden.

De verdediging probeerde de laatste dagen de vriendin van Gürsel Ö., de eerder voor mensensmokkel veroordeelde Chinese Lee Ah K., te horen. De rechtbank vindt dat overbodig omdat dit de verdachten niet kan ontlasten.