Montesinos is dood, zegt Venezuela

De voormalige chef van de Peruaanse inlichtingendienst, Vladimir Montesinos, is niet voortvluchtig, maar dood. Al ruim twee maanden. Dat zei een politicus uit Venezuela gisteren tegen de pers.

Volgens parlementslid Pedro Carreno werd Montesinos tweeëneenhalve maand geleden omgebracht door de geheime dienst van de Peruaanse marine omdat hij ,,dingen afwist van het leven van iedereen in Peru''. Carreno onthulde ook waar Montesinos aan zijn einde was gekomen (in de Alfonso Ugarte barak op de militaire basis Callao) maar wilde niet vertellen hoe hij het geheime rapport uit Peru in handen had gekregen waarop hij zijn uitspraak zei te baseren.

Het lot van Zuid-Amerika's most wanted, zoals Montesinos sinds zijn plotse verdwijning in oktober bekend staat, is aanleiding tot de wildste verhalen. De voormalige rechterhand van ex-president Alberto Fujimori, die zelf naar Japan vluchtte, zou zich schuilhouden op de Galagapos eilanden, Costa Rica, Aruba of Venezuela. Peru's minister van Binnenlandse Zaken zei vorige week dat hij aanwijzingen had dat Montesinos zich in Venezuela onherkenbaar had laten maken door plastische chirurgie. Vorige week loofde Peru een beloning van vijf miljoen dollar uit voor informatie die tot de arrestatie van spymaster Montesinos zou leiden. Op de website van de regering staan diverse portretten van Monteninos afgebeeld, als geheugensteuntje, maar ook met mogelijke vermommingen, met baard en bril.