MKZ-crisis heen over hoogtepunt

De Europese Unie gaat er voorzichtig van uit dat de mond- en klauwzeercrisis over zijn hoogtepunt heen is. Dat bleek gisteren in Luxemburg tijdens de maandelijkse bijeenkomst van de ministers van Landbouw.

In Engeland (1.452 gevallen) komen er volgens de Britse minister van Landbouw Nick Brown dagelijks nog vijftien nieuwe gevallen van MKZ bij, tegen dertig een paar weken geleden. Verder heeft alleen Nederland (26 gevallen) nog een recent nieuw geval gehad, in Wijhe. In Frankrijk en Ierland zijn de eerste gevallen van enige weken geleden incidenteel gebleken.

In de Tweede Kamer was de zorg vanmorgen nog niet verdwenen. ,,Het virus blijft ongrijpbaar. Dat hebben we gezien door de uitbraak in Friesland, toen we even dachten dat het onder controle was'', aldus VVD-woordvoerster Snijder in de Kamer. Andere partijen sloten zich daarbij aan.

De Kamer was in meerderheid positief over de opkoopregeling voor varkens en biggen waarover minister Brinkhorst deze week afspraken heeft gemaakt met de sector. Brinkhorst laat de opkoopregeling van start gaan zodra er signalen van instemming uit Brussel komen. LTO-voorman Van Gisbergen vindt het nu al ,,te laat''.

De Kamer toonde zich verder tevreden met de steun die minister Brinkhorst gisteren van de andere Europese ministers kreeg om na de crisis, in de loop van dit jaar een conferentie te organiseren over de bestrijding van MKZ. Aan de conferentie zouden tal van organisaties in Europa moeten deelnemen, waaronder boerenbonden en consumentenorganisaties. Brinkhorst ziet de Europese instemming als steun voor zijn pleidooi om het Europese non-vaccinatiebeleid tegen MKZ te heroverwegen.

Rusland, een van de grootste Europese exportmarkten, hief gisteren zijn ban op tegen de invoer van vlees uit Europa. Alleen voor de vier landen waar MKZ is uitgebroken, blijft Rusland dicht. Volgens Europees Commissaris F. Fischler (Landbouw) herstelt het door de BSE-crisis ingestorte vertrouwen van de Europese consumenten in rundvlees zich licht. Volgens de Europese Commissie ligt de verkoop van rundvlees nog 18 procent onder het normale niveau, tegen 23 procent vorige maand en 30 procent daarvoor.

Minister Brinkhorst ziet ervan af de door de Commissie vastgestelde opkoopregeling voor overtollig rundvlees juridisch aan te vechten. Hij laat zijn bezwaar tegen de ambtelijke, ,,niet democratische besluitvorming'' vallen, omdat hij ,,in deze fase'' meer hecht aan goede betrekkingen met de Commissie, zei hij gisteren. De EU-ministers stemden in Luxemburg in met plannen van de Commissie voor verlenging van het algeheel verbod op diermeel. Dat verbod, ingesteld om te voorkomen dat BSE-gevoelig materiaal in het voer van runderen zou terechtkomen, zou eind juni verlopen.