Marvin's Room

Acteur Leonardo DiCaprio als Hank stuurt de oude Amerikaanse wagen van zijn tante Bessie (Diane Keaton) over het strand van Florida, dwars door de uitrollende golven heen. Het water spat in sluiers van glinsterende druppels op. Het is een sensationeel en ook vreugdevol-intiem moment in de film Marvin's Room (1997), gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Scott McPherson. De regie is in handen van Jerry Zaks.

Tante Bessie heeft haar neefjes nooit gezien. Hun moeder Lee, vertolkt door Meryl Streep, leeft al twintig jaar in onvrede met haar zuster. Zij woont in Ohio en wil, bruisend van energie, haar eigen leven leiden. Haar man, tevens vader van de kinderen, is spoorloos. Bessie wijdt zich in het zuiden van de Verenigde Staten aan de verzorging van haar vader, die zich met alle egoïsme een zieke eigen, al jaren zwevend houdt op de grens tussen leven en dood. En nu blijkt Bessie leukemie te hebben. Haar arglistige dokter, een fijne rol voor Robert DeNiro, brengt de beide zusters bijeen.

De oude zieke man, Marvin, geeft de titel aan de film. Zijn kamer is de plaats waar het wonder van de verzoening zich voltrekt. Volgens beproefd Hollywood-recept is het verhaal opgebouwd in tegenstellingen; de blonde Streep tegenover de donkere Keaton. Eigenbelang tegenover zorgzaamheid. Ohio jegens Florida.

Geleidelijk groeien de zusters, die aanvankelijk elkaars rivalen zijn, naar elkaar toe. DiCaprio als de rebelse teenager speelt daarin een sterke partij als go between. Hij keert zich tegen zijn dominante moeder en kiest voor de zachtaardige Bessie. De roekeloze autorit door de golven heeft een bevrijdend effect op Hank. Opeens beseft hij dat er ook liefdevolle mensen zijn buiten de grimmige wereld waarin hij leeft. Door een misdaad belandde hij in de gevangenis.

Regisseur Zaks en screenplaywriter McPherson hebben dit familiedrama rond ziekte stijlvol weergegeven, niet zonder sentimentele momenten. De herkenbaarheid is groot. Het spel van Keaton en Streep innemend. Gevaarlijk of verontrustend is de film niet, wel behoedzaam vertellend over hoe vergevingsgezindheid ontstaat.

Marvin's Room (Jerry Zaks, VS, 1996), Ned.2, 20.25-22.00u.

    • Kester Freriks