Leger Joegoslavië breidt zuivering uit

Het Joegoslavische leger heeft 183 soldaten beschuldigd van misdaden tijdens de oorlog om Kosovo. De soldaten worden volgens een woordvoerder van het leger beschuldigd van moord, mishandeling, diefstal en illegale arrestaties.

,,We willen individuen verantwoordelijk stellen voor hun daden en niet de collectieve schuld bij de natie leggen'', aldus de woordvoerder. Het is onduidelijk of de soldaten worden beschuldigd van oorlogsmidaden. Vorige week liet het Joegoslavische leger weten 24 soldaten in staat van beschuldiging te hebben gesteld.

De Verenigde Naties hebben inmiddels laten weten dat de stap van de Joegoslavische regering wordt opgevat als een teken van goede wil om met de schuldigen af te rekenen. Gisteren lieten de Servische autoriteiten ook een groep Kosovo-Albanezen vrij. De Albanezen, bekend als de Djakovica-groep naar hun stad van herkomst in Kosovo, zaten gevangen op beschuldiging van terrorisme

Het VN-tribunaal in Den Haag voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië heeft al eerder ex-president Slobodan Miloševic en enkele van zijn naasten aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden in Kosovo. De oorlog om Kosovo, die begon in 1998 en werd beslecht door NAVO-bombardementen in juni 1999, heeft volgens het VN-tribunaal aan minimaal tweeduizend Kosovo-Albanezen het leven gekost.

Miloševic zit op dit moment gevangen in de Servische hoofdstad Belgrado, waar hij wordt beschuldigd van machtsmisbruik en corruptie. Het Joegoslavië-tribunaal eist dat hij door de Servische autoriteiten wordt overgedragen voor berechting in Den Haag.