Langere werkweek bij politie

Politieagenten mogen voortaan kiezen of ze langer willen werken dan gebruikelijk. In de gisteren afgesloten CAO is besloten dat politieagenten die dat willen 38, of zelfs 40 uur per week mogen gaan werken. De maatstaf blijft echter 36 uur.

Dat hebben de politiebonden en het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De vrijwillige werktijdverlenging is ingevoerd om de druk op de politie te verminderen. Net als de zorg en het onderwijs kampt de politie met een personeelstekort en wordt het steeds moeilijker mensen te vinden. Door het personeel de mogelijkheid te geven langer door te werken, hopen ministerie en bonden het arbeidsmarktprobleem deels op te lossen.

Politiemensen kunnen hun werkweek van de gebruikelijke 36 uur verlengen tot maximaal 40 uur, de zogenoemde `CAO à la carte'. Het onderhandelingsresultaat sluit goed aan bij de breder levende wens om de overheid als werkgever aantrekkelijker te maken.

Voorzitter H. van Duyn van de Nederlandse Politiebond schat dat ,,maximaal 50 procent van de agenten'' gebruik zal maken van de arbeidstijdverlenging. Verder zijn afspraken gemaakt over loon en over een dertiende maand. De agenten krijgen de komende drie jaar jaarlijks een loonsverhoging van 4 procent en een extra uitkering van ruim 2 procent. Daarnaast zal in drie jaar tijd een dertiende maand worden opgebouwd, resulterend in een `eindejaarsuitkering' van 8 procent vanaf 2003. Politievakorganisatie ACP toont zich verheugd over de nieuwe CAO.

RAPPORT VAN RIJN: pagina 3