Lagere groei in VS treft Randstad

Uitzendconcern Randstad heeft een winstwaarschuwing voor het tweede kwartaal uitgegeven. Concurrent Vedior is juist optimistisch over het lopende jaar.

Beide concerns maakten vanmorgen kwartaalcijfers bekend. Randstad verwacht als gevolg van een lagere groei in de Verenigde Staten en de mond- en klauwzeercrisis in Nederland de eerder uitgesproken omzetstijging over 2001 niet te kunnen realiseren.

De nettowinst voor aftrek van goodwill (overnamepremie) steeg bij Vedior ten opzichte van het eerste kwartaal in 2000 met 28 procent naar 23 miljoen euro of 50,7 miljoen gulden. Volgens Randstad is de omzetontwikkeling in Europa naar verwachting. De omzet in de VS is met een daling van 14 procent daarentegen ,,ver beneden verwachting.'' De MKZ-crisis in Nederland en de gevolgen van een stagnerende Amerikaanse economie voor Europa ,,kunnen de resultaten in het tweede kwartaal drukken'', laat Randstad weten.

In tegenstelling tot Vedior is Randstad voor een groot deel van zijn omzet, 41 procent, afhankelijk van de Nederlandse markt. Het afgelopen kwartaal daalde de omzet van het bedrijf op de Nederlandse markt met drie procent. Daar staat tegenover dat de groei in Duitsland en andere Europese landen met respectievelijk 15 procent en 31 procent groeide. Ondanks die groei verwacht Randstad de eerder uitgesproken omzetstijging over 2001 van 5 tot 10 procent niet te kunnen realiseren.

,,Wij zijn niet Randstad'', maakte bestuursvoorzitter Martin van Vedior vanochtend nog even duidelijk. Niettemin heeft het bedrijf zijn eigen achilleshiel. Om de schuldenlast van anderhalf miljard euro terug te dringen wil het bedrijf zo snel mogelijk een nieuwe aandelenuitgifte realiseren. ,,Misschien al voor het eind van het tweede kwartaal'', aldus Martin. De omzet steeg met 16 procent van 1.441 miljoen euro naar 1.671 miljoen euro.

Op de beurs werd Randstad vanochtend afgestraft met een koersdaling van ruim 7 procent naar 12,45 euro. Het aandeel Vedior steeg met bijna 6 procent naar 11,75 euro.