Koeiengriep

Een oudere Twentse boer aan het woord. Zijn zoon doet nu de koeien, en daar is hij wel blij om. Kan hij alles tenminste van afstand volgen. Hij slaapt er al slecht genoeg van, al dat gedoe. ,,Vroeger hadden we dat ook, hoor, mond- en klauwzeer. Maar daar maakte je je veel minder druk om. Als een koe het had, nam je het van de bek afhangende slijm op de hand, en veegde dat bij iedere koe aan de bek. Een of twee zwakkere broeders of zusters gingen daar dan aan onderdoor, die moest je afmaken. De rest van de dertig werd misschien eventjes ziek, maar daarna waren ze sterker dan daarvoor.''

Een even oude vroegere collega, ook met de fiets gestopt voor de ontsmettingsmatten bij een afgesloten bedrijf, is het daar niet mee eens. Hij deed het anders. Met stro. ,,Dat stro haalde je langs de bek van de zieke koe, en daarmee veegde je langs de andere. Nooit veel leed van gehad. Het is gewoon de koeiengriep.''

    • Frans van der Helm