Hunebed bouwen

Zevenhonderd scouts uit heel Europa gaan met de hand `het grootste hunebed ter wereld' bouwen in het Drentse plaatsje Borger, als het aan Martijn Aslander (28) ligt. Dat moet in 2002 gebeuren tijdens een cultureel, archeologisch en mystiek festival dat `Gathering Stones' gaat heten. ,,Net zoals Stonehenge nagebouwd is, zo willen wij hier in Borger, waar de meeste hunebedden van Nederland liggen, een hunebed nabouwen. De stenen komen uit de Baltische staten. Het moet een groot hunebed worden, van 700 ton, met 9 dekstenen en 26 zijstenen. Met hulp van 700 scouts moet dat lukken. Iedereen mag suggesties insturen hoe we de stenen in beweging moeten krijgen: theorieën daarover zijn niet alleen aan de wetenschap voorbehouden.''

Initiatiefnemer Aslander wil met dit project een `beeld creëren in het collectieve geheugen van de Nederlanders'. De plannen zijn nog in een pril stadium en zondag is voor de eerste medewerkers een bijeenkomst in Drouwen. Dat moet het startsein zijn voor onder meer de fondsenwerving van dit miljoenenproject. Vanaf vrijdag beschikt de hunebedproject ook over een website: www.gatheringstones.org

    • Paul Steenhuis