Hoofdstad stemt over deelraad

Amsterdammers kunnen vandaag stemmen over de vraag of er een aparte deelraad moet komen voor de Amsterdamse binnenstad. In het centrum leek het drukker dan bij eerdere referenda, in andere delen van de stad leek de opkomst juist lager. De verwachting van onderzoeksbureau O+S is dat een meerderheid tegen een deelraad binnenstad zal stemmen, maar dat de opkomst te laag zal zijn om het besluit terug te draaien. Hiervoor zijn minimaal 132.000 tegenstemmers nodig. Bij referenda over de nieuwbouwwijk IJburg en de Noord-Zuidlijn was opkomst ook te laag om de besluiten terug te draaien.

In de zomer van vorig jaar ging de Amsterdamse gemeenteraad akkoord met het instellen van een deelraad binnenstad. De Stichting Referendum Binnenstad dwong een correctief referendum af. Zij wil geen extra bestuurslaag en vreest dat bewoners het meer voor het zeggen gaan krijgen in de binnenstad, terwijl het centrum zoveel grootstedelijke functies heeft dat het beter zou zijn als de centrale stad hierover gaat. De voorstanders – bewonerscomité, gemeenteraad en college van B en W – stellen dat het oneerlijk is dat de rest van Amsterdam wel een eigen deelraad heeft, en het centrum niet. Bovendien vinden zij dat met een deelraad het bestuur dichter bij de bewoners staat.