Fabriek Motorola in Schotland dicht

Het Amerikaanse telecombedrijf Motorola sluit zijn grootste Britse vestiging, een fabriek voor mobiele telefoons in Schotland, met het verlies van alle 3.100 arbeidsplaatsen.

Dat heeft het bedrijf gisteren bekend gemaakt, na zes weken van onderhandelen met vakbonden en de regering. Motorola wijt de sluiting aan een mondiale recessie en kleinere marges in de mobiele telefoniebranche. De toekomst van de fabriek in Bathgate, tussen Glasgow en Edinburgh, was onzeker sinds Motorola eind vorig jaar aankondigde wereldwijd 22.000 man te ontslaan. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte het bedrijf een verlies bekend van 200 miljoen dollar (492 miljoen gulden).

In de laatste twintig jaar is in Schotland niet zo'n groot aantal ontslagen tegelijk gevallen. Motorola beloofde gisteren bijna zeventien miljoen pond (60 miljoen gulden) aan ontvangen overheidssubsidies te zullen terugbetalen. Een deel van dat geld zal worden besteed aan om- of bijscholing van ontslagen personeel.

Premier Blair, die de Motorola-top in Chicago telefonisch had gevraagd de Schotse vestiging open te houden, sprak van ,,een bittere klap''. De sluiting komt in de aanloop naar de verkiezingen slecht uit. De premier zette eerdere ontslagen in de staal- en autoindustrie graag af tegen de optimistische arbeidsstatistieken in de hightech. De ontslagen in `Silicon Glen', zoals de Schotse hightech-zone heet, ondermijnen dat argument.

Volgens werknemers en vakbonden is de fabriek wel degelijk winstgevend. Motorola zou een verlieslijdende vestiging in Flensburg (Duitsland) open houden, omdat het Duitse belastingregime het mogelijk maakt een verlies af te schrijven. Motorola heeft nog twee vestigingen in Schotland, nabij Edinburgh, waarvan de toekomst niet ter discussie zou staan. JDS Uniphase, een Amerikaans bedrijf dat glasvezeltechnologie levert, maakte gisteren ook bekend Britse vestigingen te sluiten. Daarbij vallen 515 ontslagen.