Edgar Davids ontkent gebruik dope

Edgar Davids heeft gisteren in Turijn ontkend ooit doping te hebben gebruikt. De voetballer onderstreepte dat hij zuinig is op zijn lichaam en principiële bezwaren heeft tegen stimulerende middelen. Zijn club Juventus protesteert tegen de manier van werken van het dopinglaboratorium.

Davids las 's middags in het kantoor van de voorzitter van Juventus, advocaat Vittorio Chiusano, een verklaring voor, in het Engels en het Italiaans. Hij wilde geen vragen beantwoorden. Dat deed Chiusano wel. ,,Van december '97 tot nu heeft hij veertien controles ondergaan, en slechts één daarvan is positief'', zei Chiusano. Hij achtte het mogelijk dat met de urinestalen is gerommeld. ,,Iedere vorm van kwaadaardigheid is mogelijk.''

Davids zei dat hij ,,volledig perplex en verrast'' was toen hij hoorde dat hij `positief' was. ,,Er moet iets verkeerd zijn gegaan met mijn test.'' Hij verklaarde dat hij officieel niet had gehoord van het Italiaanse Olympisch Comité (Coni), de instantie die verantwoordelijk is voor dopingcontrole, dat het om sporen van nandrolon ging. En: ,,Ik heb nooit stimulerende middelen gebruikt en veroordeel ieder gebruik ervan krachtig.''

De international onderstreepte dat hij ,,erg vaste principes'' heeft over wat hij eet. ,,Geen rotzooi. Ik heb maar één lichaam, dat is het huis van mijn ziel.'' Davids zei dat hij daarom ook geen wijn drinkt bij het eten en geen chocola snoept. ,,Soms accepteer ik zelfs de simpelste medicijnkuren niet, zoals een griepprik.''

Iedere vorm van doping in de sport is verwerpelijk, verklaarde Davids. ,,Ik heb nooit waardering gehad voor sporters die in de aandacht willen komen door deze middelen te gebruiken en ik ben absoluut voor fair play.''

Voorzitter Chiusano kondigde aan dat de club juridische stappen zal ondernemen omdat het nieuws over Davids bekend werd vlak voor een belangrijke competitiewedstrijd. Ook zet hij vraagtekens bij het feit dat de contra-expertise wordt uitgevoerd door hetzelfde laboratorium dat het eerste onderzoek heeft uitgevoerd. Hij vindt dat er veel te veel tijd verstrijkt tussen de eerste controle, de bekendmaking van de uitslag, en de contra-expertise.

Lazio-speler Couto, die op 28 januari werd gecontroleerd, hoorde afgelopen zaterdag dat ook de contra-expertise positief was. Het is nog onduidelijk wanneer hij voor de tuchtcommissie moet verschijnen. Davids is op 4 maart gecontroleerd. De tuchtcommissie schorste eerder drie spelers bij wie nandrolon is gevonden, voor zestien maanden.

    • Marc Leijendekker