Djukanovic houdt vast aan referendum

De Montenegrijnse president Milo Djukanovic zet het referendum over onafhankelijkheid voor de Joegoslavische deelrepubliek toch door, ondanks internationale druk. Zijn tegenstanders dreigen het referendum te boycotten.

Djukanovic zei gisteren voor de staatstelevisie geen reden te zien om af te zien van het referendum. ,,We hebben gekozen voor een soeverein Montenegro. Die strategie zal niet veranderen. Ik zie geen dilemma.'' Hij liet zich voor de televisie niet uit over de datum van het referendum, maar verwacht wordt dat de volksraadpleging tussen 30 juni en 13 juli zal plaatsvinden, zoals was gepland.

De tegenstanders van onafhankelijkheid, verenigd in de coalitie `Samen voor Joegoslavië', hebben laten weten het referendum te zullen boycotten. ,,Een referendum kan ernstige gevolgen hebben voor de stabiliteit in de regio'', aldus hun leider Predrag Bulatovic.

Het referendum is omstreden, sinds de pro-onafhankelijkheid coalitie van Djukanovic een zeer nipte overwinning boekte bij de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag. Volgens de definitieve uitslag vergaarde Djukanovic' coalitie de `Zege is aan Montenegro' 36 van de 77 zetels in het parlement. Samen met de Liberale Alliantie, fervente aanhangers van een onafhankelijk Montenegro, en de Albanese partijen hebben de voorstanders 44 zetels. Het blok `Samen voor Joegoslavië' vergaarde 33 zetels.

De internationale gemeenschap vindt dat verschil te klein. De Zweedse diplomaat Sven Olaf Petersson, op bezoek in Montenegro, verklaarde gisteren: ,,Deze resultaten geven niet het groene licht om overhaast een referendum uit te roepen.'' Zweden is voorzitter van de EU, die tegen onafhankelijkheid voor Montenegro is.

Om een referendum uit te schrijven is een meerderheid in het parlement nodig. Die meerderheid lijkt Djukanovic te halen. Daarna moet tweederde van het parlement instemmen met de uitkomst van het referendum, waarna het parlement wordt ontbonden en nieuwe verkiezingen volgen. Het dan gekozen parlement moet zich opnieuw over de verandering van de grondwet buigen. Het is onduidelijk of Djukanovic deze procedure wil respecteren of dat hij op basis van de uitkomst van het referendum al of niet de onafhankelijkheid wil uitroepen.