Dirigent Van Steen naar Weimar

De dirigent Jac van Steen is met ingang van september 2002 voor onbepaalde benoemd tot General Musik Direktor in de Duitse stad Weimar. Van Steen krijgt in die prestigieuze positie de hoogste posten in het Deutsches Nationaltheater en bij de Staatskapelle Weimar. Op het ogenblik is Van Steen, die nog niet in Weimar heeft gedirigeerd, chef-dirigent van het symfonieorkest in Neurenberg. Voordien was hij in ons land chef-dirigent van het Nederlands Balletorkest. Hij is verder gastdirigent bij een aantal Nederlandse orkesten en orkesten in Londen, Manchester en Berlijn. Ook geeft Van Steen directie-les aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Het muziekleven in Weimar heeft een roemruchte historie. De Staatskapelle Weimar viert in 2002 het 400-jarig bestaan, Bach werkte er, Goethe was er intendant en voegde in 1791 het operahuis en het orkest samen. Berlioz en Strauss werkten in Weimar, evenals Liszt, die er in 1850 de wereldpremière van Wagners Lohengrin dirigeerde.