De man van 67 miljoen is trots op zijn marktwaarde

Ruud van Nistelrooij (24) hoopt vanavond op speelminuten bij Nederland-Cyprus. Na een dramatisch jaar zit er weer vaart in de loopbaan van de spits die zaterdag een contract tekende bij Manchester United.

In de eenzame revalidatieperiode verdween Manchester United nooit uit de gedachten van Ruud van Nistelrooij. Om de vier, vijf weken kreeg hij een belangstellend telefoontje van sir Alex Ferguson, de succesvolle manager van de rijkste club ter wereld. ,,Hij vroeg dan hoe ik me voelde. Waar ik mee bezig was, hoe het herstel verliep. Twee dagen nadat mijn kniebanden waren gescheurd kwam Ferguson zelfs over uit Engeland. Dat zo'n beroemde man mij met een bezoek vereerde, gaf me toch wel een speciaal gevoel.''

De regelmatig terugkerende belangstelling hield bij Van Nistelrooij de hoop levend dat hij een nieuwe kans zou krijgen. Ondertussen hoefde de Engelse kampioen niet bang te zijn dat Van Nistelrooij voor een andere club zou kiezen. ,,Uit alles bleek het afgelopen jaar dat ze mij nog steeds graag wilden inlijven'', zei de spits in het trainingskamp van het Nederlands elftal. ,,Daarom was de keuze tussen Real Madrid, waar ik ook naar toe kon, en Manchester United uiteindelijk niet moeilijk. Zoveel vertrouwen beschaam je niet.''

Natuurlijk gaat het ook om heel veel geld. PSV-voorzitter Van Raaij sprak met gevoel voor understatement over een ,,goede oudedagsvoorziening'' voor Van Nistelrooij in verband met het salaris dat hij gaat verdienen. In vijf jaar zullen dat vele miljoenen zijn.

Ook wat betreft de afkoopsom van 67 miljoen gulden heeft Manchester United de bereidheid getoond te willen investeren in Van Nistelrooij. De pogingen van Eurocommissaris Monti om deze extreme prijskaartjes die aan voetballers hangen, uit te bannen, ten spijt. Van Nistelrooij is het eerste voorbeeld van een voetballer die met het nieuwe transfersysteem in aantocht gewoon weer voor de hoofdprijs weggaat, omdat clubs blijkbaar bereid zijn dit soort bedragen op tafel te leggen. Overigens valt Van Nistelrooij nog onder het oude systeem.

Van Nistelrooij zelf is niet onder de indruk geraakt van de afkoopsom. ,,We gaan met de verdiensten in het voetbal steeds meer richting de bedragen die in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA worden betaald. De hoogte van de vergoedingssommen wordt kennelijk bepaald door het vrijemarktmechanisme. Of Monti dat nou wil of niet. Het zal moeilijk zijn die hoge bedragen te bestrijden, zolang de clubs bereid zijn ze te betalen. Ik ervaar die 67 miljoen gulden absoluut niet als een druk op mijn schouders. Het geeft me zelfs een prettig gevoel dat ik de duurste aankoop ben die United ooit heeft gedaan.''

Ferguson heeft niet willen wachten op het moment dat Van Nistelrooij weer op zijn oude niveau speelt. Zover is het immers nog niet. Van Gaal heeft gezegd dat de PSV'er zijn uitverkiezing voor Oranje moet beschouwen als een ,,stimulans''. Van Nistelrooij vindt dit ,,een mooi gebaar'' en hij beschikt naar eigen zeggen nog niet over de wedstrijdfitheid van voor zijn knieoperatie. ,,Hier moet ik reëel in zijn. Ik heb nu acht wedstrijden gespeeld, waarvan één in het tweede. Ik ben eigenlijk heel snel op een hoog niveau ingestapt. Er is wel sprake van een opgaande lijn, maar nog geen echte piek. Hoogstens bij vlagen. Tegen Vitesse speelde ik gewoon slecht. Voor Manchester United was dit niet van belang. Die club heeft vertrouwen getoond in mijn kwaliteiten.''

Hij hoopt vanavond tegen Cyprus op speelminuten. Op een basisplaats rekent Van Nistelrooij niet. Hij bewaart mooie herinneringen aan het oefenduel van vorig seizoen tegen Duitsland. ,,Dat was misschien wel mijn beste wedstrijd ooit. Alleen een doelpunt ontbrak er toen aan.'' Vooral de combinaties met Kluivert waren in de Arena oogstrelend. Het `droomtandem' kan vanavond opnieuw worden herenigd. ,,Ik had wel eerder met Kluivert samengespeeld. Maar ineens klikte het tussen ons. We vonden elkaar blindelings.''

Om dat niveau te evenaren zal Van Nistelrooij zichzelf moeten overtreffen. Zelfs tegen Cyprus. ,,Overmars, Keane, Matthäus, er zijn voorbeelden genoeg van spelers die met deze blessure een jaar uit de roulatie zijn geweest en daarna ook tijd nodig hadden om weer op hun oude niveau te komen. Met Marc Overmars heb ik veel contact gehad tijdens mijn revalidatie. Hij heeft regelmatig voorspeld wat ik kon verwachten. En ook Ronaldo laat weleens wat van zich horen, al herstelt hij van een ander soort knieblessure. Ik ben al blij dat ik weer kan spelen, zonder angst, zonder pijn.''

    • Erik Oudshoorn