Bush moet beslissen over ASML

Goedkeuring van de overname van het Amerikaanse technologiebedrijf Silicon Valley Group door ASM Lithography heeft wederom vertraging opgelopen. President Bush moet nu zelf de knoop doorhakken.

ASML, een grote producent van chipmachines, tracht al sinds oktober vorig jaar toestemming te krijgen van de Amerikaanse autoriteiten om Silicon Valley Group (SVG) over te nemen. Volgens diverse media ligt vooral het Amerikaanse ministerie van Defensie dwars. Behalve chipmachines produceert dit Californische bedrijf ook precisielenzen voor militaire satellieten, waarvoor een `veiligheidsrisico' bestaat.

Het ministerie van Defensie zit samen met andere overheidsinstellingen in een commissie die toeziet op buitenlandse investeringen in de VS. Gisteren kon deze commissie niet tot een unanieme beslissing komen en nu wordt de zaak aan Bush voorgelegd. Eerder al spraken leden van het Congres de vrees uit dat de nationale veiligheid door de overname in gevaar wordt gebracht. Met de overname van 1,8 miljard dollar (bijna 4 miljard gulden) zou ASML wereldwijd marktleider worden.

Ook minister Jorritsma van Economische Zaken heeft zich inmiddels in het strijdgewoel begeven. In een uitgelekte brief aan haar ambtgenoot Donald Evans toont zij zich bezorgd. ,,Ik schrijf deze brief om u met klem te verzoeken de verstoring van vrije handel en het vrije verkeer van investeringen te minimaliseren. (..) Een succesvolle fusie zal de excellente samenwerking tussen de twee landen (..) onderstrepen.'' Een woordvoerster van het departement wil niet ingaan op de inhoud van de brief, die vorige week is verzonden.

Een woordvoerder van het Veldhovense ASM Lithography noemt het nieuwe uitstel in Amerika geen verrassing. ,,We hebben de afgelopen weken talloze vragen beantwoord van verschillende departementen. We zijn erg ver gegaan in het geven van garanties. Nu is het afwachten.'' De Amerikanen eisen onder meer garanties dat bepaalde activiteiten in Amerika blijven. Volgens de zegsman is de kans groot dat Bush de volle termijn van 15 dagen gebruikt om een beslissing te nemen. ,,In alle eerdere stappen is de volledige termijn genomen.''

Volgens de Britse krant Financial Times heeft het Witte Huis de afgelopen week druk uitgeoefend op de commissie de overname goed te keuren om te voorkomen dat president Bush verwikkeld raakt in een politieke strijd. De blokkade door het ministerie van Defensie betekent een omslag. Eerder was het Pentagon wel akkoord met de overname, op voorwaarde dat het de export van bepaalde producten van SVG mocht controleren.