Bulgarije beperkt export kaviaar om steur te redden

Bulgarije gaat de export van kaviaar met tachtig procent verminderen uit vrees voor het uitsterven de steur, de vis die de kaviaar levert, in de Donau. Daardoor zal de prijs van Bulgaarse kaviaar waarschijnlijk bijna verdubbelen tot tussen de 500 en 600 dollar (1.200 tot 1.400 gulden) per kilo. Bulgarije, in grootte de zesde leverancier van kaviaar, komt hiermee tegemoet aan de aanbevelingen van VN-organisatie voor bedreigde diersoorten CITES. Afgesproken is dat er voor iedere kilo kaviaar die Bulgarije uitvoert 200 tot 300 vissen moeten worden geteld. Bulgarije wil een wetenschappelijk onderzoek naar de steur. Volgens het land is de situatie voor de vis in de Kaspische Zee veel dramatischer dan in de Donau. Milieuorganisaties pleiten voor een importverbod van kaviaar uit landen die niet voldoen aan de eisen van CITES.