Boonstra pleit zich vrij in tv-optreden

Voorkennisadvocaten vinden dat Cor Boonstra een sterke verdediging heeft in een eventuele zaak wegens handel in aandelen Endemol met misbruik van voorkennis. Voorzitter A. Docters van Leeuwen van de beurstoezichthouder STE verzekerde vanochtend echter dat hij bij de aangifte vorige maand ,,niet over één nacht ijs is gegaan''.

In het tv-programma Barend & Van Dorp heeft de Philips-president gisteren verklaard dat hij geen voorkennis had toen hij begin maart vorig jaar voor ruim 1 miljoen gulden aandelen Endemol kocht. Het commissariaat bij Endemol van zijn partner Sylvia Tóth heeft volgens Boonstra niets met de transactie te maken. ,,Wij hebben niet over dit onderwerp gepraat'', aldus Boonstra gisteren. ,,We hadden wel wat anders aan de kop. De issue was onze relatie.'' Boonstra verwachtte naar eigen zeggen dat internetaanbieder World Online Endemol zou overnemen. Voor hem was het ,,zo klaar als een klontje''.

Docters van Leeuwen van de STE verdedigde vanmorgen de aangifte bij het OM. ,,Wij weten wat we mensen aandoen. Het is een beslissing van het gehele bestuur.'' De STE doet aangifte wanneer zij vindt dat sprake is van ,,een redelijk vermoeden van schuld''.

Op 17 maart deed Telefónica een bod op Endemol. Boonstra heeft zijn aandelen op maandag 20 maart weer verkocht. Hij realiseerde met de transactie een winst van vijftig procent (circa een half miljoen gulden). Advocaten die verdachten van handel met voorkennis verdedigen vinden dat Boonstra er juridisch goed voor staat. ,,Hij heeft de schijn tegen'', zegt R. Verbunt. ,,Maar ik onderschrijf zijn verdediging.'' Advocaat V. Koppe spreekt van ,,een lastige zaak voor het openbaar ministerie''.

BOONSTRA: pagina 17