`Banken schuldig aan afbraak woud'

Drie Nederlandse banken – ING, ABN Amro en de Rabobank – financieren oliepalmplantages in Indonesië. De bedrijven die de plantages exploiteren, maken zich schuldig aan de vernietiging van tropisch regenwoud.

Dit blijkt uit onderzoek dat Milieudefensie heeft laten uitvoeren naar plantagehouder PT Matrasawit. Dit bedrijf is veroordeeld voor het platbranden van tropisch regenwoud. De Nederlandse banken hebben in 1995 en 2000 voor vele tientallen miljoenen guldens leningen verstrekt aan PT Smart. PT Matrasawit is daar een volle dochter van. Vorig jaar augustus heeft Milieudefensie de banken al een brief gestuurd met voorwaarden in geval ze willen investeren in dit soort bedrijven. De plantages zouden onder meer geen bossen mogen verbranden en de rechten van de lokale bevolking moeten respecteren. PT Matrasawit heeft zich volgens Milieudefensie schuldig gemaakt aan illegale houtkap en bosverbranding en was niet in het bezit van de vereiste vergunningen.

Indonesië is de laatste jaren vaak in het nieuws geweest wegens grootschalige bosbranden. Vaak doen die zich voor in verband met de aanleg van oliepalmplantages. Enkele banken ontkennen dat ze nog altijd investeren in bedrijven die betrokken zijn bij de houtkap, bij bosbranden of bij sociale conflicten.