Akzo stelt prognose winst bij

Chemie- en farmabedrijf Akzo Nobel heeft zijn winstverwachting voor 2001 bijgesteld. Het negatieve effect van de vertragende, Amerikaanse economie is groter dan verwacht.

Dat maakte financieel directeur Fritz Fröhlich van Akzo Nobel vanochtend bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers. De omzet van Akzo Nobel steeg in het eerste kwartaal van 2001 met 4 procent naar 3,5 miljard euro, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Maar de winst daalde met 1 procent naar 216 miljoen euro. Voor 2001 verwacht Akzo Nobel een winst van zo'n 950 miljoen euro, vergelijkbaar met die van vorig jaar. ,,We hadden een winst van boven de miljard euro verwacht, maar dat gaan we niet halen'', zei Fröhlich.

Akzo Nobel heeft ook veel last van de financiële crisis in Turkije. In dat land verkoopt het Arnhemse bedrijf veel verven. Bovendien drukten de hoge prijzen voor olie, gas en grondstoffen de winst. Volgens Fröhlich gaat Akzo Nobel een aantal programma's om kosten te besparen nu versneld doorvoeren. Het bedrijf gaat fabrieken sluiten en een aantal banen schrappen.