Akzo Nobel onderuit na matige cijfers

Akzo Nobel leverde vanochtend flink in nadat het chemieconcern cijfers met een licht mindere omzet naar buiten bracht. De resultaten van de bedrijfsonderdelen Coatings en Generals stonden sterk onder druk. Ook maakte Akzo Nobel bekend het internationale hoofdkantoor van Organon in Oss naar New Jersey in de Verenigde Staten te verplaatsen. Beleggers reageerden negatief op de berichten. Het aandeel zakte vanochtend direct met ruim 6 procent in.

Voedingsconcern Numico deed het aanmerkelijk beter. Het bedrijf, vooral sterk op het gebied van voedingssupplementen, liet een omzetstijging van 35 procent zien over het eerste kwartaal. Ook zou de verkoop van Numico's zuiveldivisie met Fristi en Nutricia als bekendste merken op schema liggen. Beleggers waardeerden de resultaten, het aandeel steeg met 4,8 procent naar 43,90 euro.

Tegen het einde van de ochtend stond ASM Lithography op een verlies van 1,2 procent. Daarmee kreeg de producent van chipmachines te minder te verduren dan verwacht. Vanochtend werd bekend dat de Amerikaanse overheid niet kan beslissen of de overname van Silicon Valley Group (SVG) door ASML toegestaan wordt. De commissie die hierover moest beslissen niet tot een unaniem oordeel kon komen. De beslissing over de mogelijke overname wordt doorgegeven aan president Bush.

De AEX-index, die vanochtend weinig extreme uitschieters kende, stond tegen het middaguur met een gering verlies van 0,3 procent op 574 punten. De Midkap-index van de 25 middelgrote fondsen werd beheerst door de uitzendbranche. Vedior voerde dankzij mooie kwartaalcijfers de lijst aan met een winst van 7,7 procent. Randstad stond daar met een door tegenvallende winstverwachtingen ingegeven verlies van 7,5 procent recht tegenover. Beide uitzendconcerns zijn nu ongeveer 12 euro waard.

De holding Nedlloyd, met investeringen van 50 procent in containerrederij P&O Nedlloyd en vliegtuigmaatschappij Martinair, zakte een kleine 3 procent ten opzichte van de gisteren geboekte winst. Nedlloyd, dat normaal een weinig beweeglijk fonds is, steeg in het laatste halfuur van de handel gisterenmiddag opeens 1,50 euro naar 26 euro. Deze uitzonderlijke handel werd volgens analisten ingegeven door berichten dat de holding plannen heeft zichzelf van de beurs te halen en te vervangen door de containerrederij P&O Nedlloyd.

Analist Kees Molenaar van zakenbank Kempen & Co heeft ook met verwondering naar de ,,vrij heftige'' koersstijging gekeken. ,,Verklaren kan ik het niet. Blijkbaar had iemand een hoge koers nodig.'' Volgens Molenaar heeft de markt behoefte aan verhalen over minder grote fondsen. ,,En Nedlloyd is zo'n fonds dat ook nog eens goed in de markt ligt.''

In New York daalde de Dow Jones-index met 0,7 procent in reactie op cijfers over het lagere Amerikaanse consumentenvertrouwen. Technologiebeurs Nasdaq daalde met 2,1 procent, mede ingegeven door de niet aflatende stroom negatieve winstverwachtingen van technologiefondsen. Op de grote Europese beurzen was de stemming vanochtend gematigd negatief. In Parijs, Londen en Frankfurt daalden de beursgraadmeters respectievelijk 0,2, 0,6, en 0,1 procent. In Engeland maakte vooral telecomfonds Vodafone een flinke koersdaling door.