Vrouwen maken dienst uit bij AMVJ

Bij AMVJ is de macht aan de vrouw. Mocht de Amstelveense ploeg Nederlands kampioen worden dan zijn trainster Petra Groenland (29) en technisch manager Agnes Brunninkhuis (39) alle coachende haantjes de baas. AMVJ is a female attraction.

In de Emergohal waart niet bepaald de geest van feminisme. Vanaf de speelvloer klinkt menig vrouwonvriendelijke krachtterm. Zowel verbaal als sportief staan de volleybalsters van AMVJ hun mannetje.

Dat bleek ook al tijdens de competitie, waar de vrijwel vernieuwde Amstelveense ploeg onder leiding van twee vrouwen redelijk rimpelloos de finale van de play-offs haalde.

Daarin blijkt AMVJ gelijkwaardig aan titelverdediger Pollux uit Oldenzaal. Na twee wedstrijden, die beide in 3-2 eindigden, is de tussenstand 1-1. De titel gaat naar de ploeg die drie wedstrijden wint.

Nog twee kunstjes derhalve en dan is AMVJ landskampioen. ,,En als dat gebeurt, word ik ongelooflijk dronken'', spreekt Agnes Brunninkhuis mannentaal. ,,En jij ook, Petra'', klinkt het op gebiedende wijze. Waarop Groenland minzaam lacht, maar niet tegensputtert.

Een bijzonder stel, dat technisch duo van AMVJ. De introverte, kleine, blonde Groenland naast de extroverte, donkere, lange Brunninkhuis. De spreekwoordelijke tegenpolen die elkaar aantrekken. Waarbij Brunninkhuis Groenland de lusten van het succes van harte gunt. ,,Petra is een geweldige trainster. Dat we zo'n goed seizoen doormaken, is haar verdienste. Bij de speelsters heeft ze veel respect afgedwongen; die lopen met haar weg. Ja, Petra is beter dan ik, met name technisch en tactisch. Ik ben vooral een mentale coach.''

Met enige moeite heeft Brunninkhuis meer afstand genomen van de ploeg waarover ze vorig seizoen nog de leiding had. Haar twee kinderen hebben nu de prioriteit. ,,In combinatie met één was het nog te doen, maar met twee koters werd het me echt te veel'', verklaart de oud-international haar stap zijwaarts.

Waarmee de technische leiding bij AMVJ niet van geslacht, maar wel van karakter veranderde. Waar onder Brunninkhuis de zaal gevuld was met energie, gaat het er tegenwoordig een stuk rustiger aan toe. ,,Ik kan tijdens de training stil in een hoekje staan analyseren'', kenschetst Groenland haar stijl. Of: ,,Waar Agnes tijdens een wedstrijd bij een 4-0 achterstand al opsprong voor een time-out, laat ik de ploeg spelen. Even later blijkt het dan gewoon 6-6 te staan. En heb ik geen time-out verspeeld, snap je.''

Hoewel er in Amstelveen geen sprake was van een principiële keus, zien Groenland en Brunninkhuis veel voordelen in een vrouwelijke staf, die bij AMVJ ook nog bestaat uit een vrouwelijke arts en een vrouwelijke fysiotherapeut. ,,Bij problemen ligt de drempel lager dan bij een man'', weet Groenland uit ervaring. ,,Wij staan emotioneel dichter bij de speelsters, voelen eerder aan dat ze ziek, zwak of misselijk zijn. Uit ervaring weet ik dat je als speelster eerder dichtklapt tegenover een man dan een vrouw. ''

Waarmee niet gezegd is dat de trainingen ontaarden in theekransjes. Brunninkhuis: ,,Er is eerder sprake van het tegendeel. We hebben juist een sfeer van openheid gecreëerd. Geen geklets achter de rug, maar recht voor je raap zeggen wat je vindt. Maar dan na afloop in de kantine ook geen gezeur; daar wordt gezamenlijk wat gedronken. Er is geen sprake van gemuts. En mannenhaters zijn we evenmin. Als je eens wist hoe er in de groep over mannen wordt gesproken...''

Groenland is een gedreven trainster, die ondanks haar jeugdige leeftijd volwassen opvattingen ventileert. Ze geeft er blijk van over veel volleybalkennis te beschikken met een open mind voor innovatie. Zo heeft het groentje van het trainersgilde haar speelsters aan Tai-do laten doen. Dat is een variant op Tai-bo, maar dan gericht op coördinatie, balans en snelheid. Groenland: ,,De meeste volleybalster zijn door hun lengte fysiologisch harken en lomperiken. Moet je nu zien, hoe mijn speelsters hun voetenwerk hebben verbeterd. Ze maken zelden meer een netfout. Bovendien zijn ze een stuk beter gaan verdedigen.''

Het succes van AMVJ heeft ook zijn weerslag op de voorlopige selectie voor het Nederlandse team. Groenland is trots op de keus van de nieuwe bondscoach, Angelo Frigoni, voor Ruth Heerschap en Irina Donets, de Russin die overigens nog volop in het proces voor naturalisatie is gewikkeld. Maar minder ingenomen is de AMVJ-trainster met Frigoni's keus voor Cyntha Boersma als assistent-coach. ,,Iemand zonder ervaring als trainster'', smaalt Groenland. ,,Zij heeft zelfs geen club getraind. Ik vind dat onbegrijpelijk.''

Waaraan Brunninkhuis toevoegt dat Frigoni er beter aan had gedaan om zijn assistent uit de Nederlandse competitie te rekruteren. Groenland bijvoorbeeld.

    • Henk Stouwdam