Van Raaij: `niet te houden'

PSV-voorzitter Harry van Raaij koestert de miljoenen die gemoeid zijn met de overgang van Ruud van Nistelrooij naar Manchester United, maar ziet de spits met lede ogen uit Eindhoven vertrekken. Van Raaij: ,,Natuurlijk houd je gemengde gevoelens over aan zo'n megatransfer. PSV raakt immers een topspeler kwijt. Maar met Kezman hadden we zijn opvolger al in huis.''

Van Raaij heeft ,,geen moment de illusie gehad'' dat Van Nistelrooij kon worden behouden. ,,Als een speler eenmaal heeft geroken aan zo'n deal is er niets meer aan te doen. Nadat Ruud eenmaal was hersteld van zijn zware blessure kon je wachten op het moment dat Manchester United weer voor de deur zou staan.

Volgens Van Raaij moest manager Alex Ferguson van de Engelse kampioen na de uitschakeling in de Champions League ,,een positief signaal afgeven aan de supporters. Nadat Manchester United had verloren van Bayern München raakte de zaak in een stroomversnelling. De noodzaak tot veranderingen bij Manchester heeft de snelle afhandeling van de transfer zeker bevorderd.''

Van Raaij is opgelucht dat PSV verlost is van de financiële last die de komst van Mateja Kezman tot gevolg had. ,,We moesten destijds al iets doen. Ik ben blij dat het alsnog is goedgekomen.''

De snelle revalidatie van Van Nistelrooij heeft de voorzitter van PSV verrast. ,,Ik heb daaraan getwijfeld'', gaf hij toe. ,,Maar ik gun Ruud deze transfer na alle ellende die over hem heen is gekomen.''

PSV houdt van het transferbedrag van 67 miljoen gulden ongeveer 55 miljoen over. Van Raaij: ,,We zijn 12 miljoen gulden kwijt aan allerlei instanties en tussenpersonen.''

Ferguson van United was vanzelfsprekend blij dat de komst van Van Nistelrooij eindelijk rond is. ,,We hebben al lange tijd bewondering voor hem. Zijn komst onderstreept de ambities van Manchester United.''

Ferguson noemt het transferbedrag van 67 miljoen niet buitensporig. ,,Spitsen kosten altijd veel. Als je er één van topklasse kan krijgen, die nog maar 24 jaar is, is dat nog beter.''

Bondscoach Louis van Gaal reageerde ambivalent op de overgang van Van Nistelrooij. ,,Het is slecht voor de Nederlandse competitie, maar goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling'', sprak Van Gaal gisteren op het trainingskamp van Oranje in Hoenderloo.