Van Nistelrooij voor 67 miljoen naar United

Ruud van Nistelrooij heeft een contract voor vijf jaar getekend bij Manchester United. De 24-jarige aanvaller van PSV zal met ingang van 1 juli voor de Engelse kampioen uitkomen. Met de overgang is een bedrag van 67 miljoen gulden gemoeid.

Van Nistelrooij reageerde verheugd op de transfer. ,,Ik ben heel blij dat ik uiteindelijk toch voor Manchester heb getekend. Ondanks alles wat er het afgelopen jaar is gebeurd zijn mijn bijzondere gevoelens voor de club nooit verdwenen. Het is altijd een droom voor mij geweest om op Old Trafford te kunnen spelen. Ik kijk uit naar volgend seizoen. Ik wil iedereen bij PSV bedanken voor de steun van afgelopen jaar.''

Van Nistelrooij zou vorig jaar al naar Manchester verhuizen. Hij kwam echter niet door de medische keuring en raakte daarna ernstig geblesseerd aan de knie. Na een revalidatie van vele maanden maakte hij begin maart tegen Roda JC zijn rentree. Afgelopen vrijdag onderhandelde een delegatie van United in Eindhoven met het bestuur van PSV. Zaterdag onderging Van Nistelrooij in Manchester een medische keuring. Volgens de clubarts van United heeft hij ,,een gave knie''.

De overeenkomst tussen de clubs bezegelde de op één na duurste transfer in de Nederlandse voetbalhistorie. Vorig jaar betaalde Barcelona 82 miljoen gulden aan Arsenal voor Marc Overmars. De Portugees Luís Figo is de duurste voetballer ter wereld. Real Madrid nam hem voor 130 miljoen gulden over van Barcelona.

Van Nistelrooij is wel de duurste transfer in het Britse voetbal. Rio Ferdinand was recordhouder. Hij ging voor 18 miljoen Engelse ponden naar Leeds. Manchester betaalt voor Van Nistelrooij een bedrag van circa 19 miljoen pond.

Van Nistelrooij had een sterke voorkeur voor Manchester United. De Spaanse club Real Madrid had ook serieuze belangstelling en meldde zich dit voorjaar bij PSV. Van Nistelrooij: ,,Het is natuurlijk prachtig dat Real me ook wilde hebben, dat is een teken dat ik het goed doe en dat ik sterk ben teruggekomen na mijn blessure. Maar United had mijn voorkeur, mijn gevoel zei dat ik daar naar toe moest.''

Het bestuur van Manchester United zal de nieuwe aanwinst Van Nistelrooij komende vrijdag presenteren. Tot die tijd is de Nederlandse international druk met de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus. Hij verblijft momenteel met Oranje in Hoenderloo op trainingskamp. ,,Ik wil de voorbereiding niet verstoren, het gaat om een cruciale wedstrijd'', verklaarde Van Nistelrooij in eerste instantie. Later was hij toch bereid de pers te woord te staan.

Manchester United werkt met een jaaromzet van 500 miljoen gulden. De club grossiert in voetballende miljonairs, onder wie de Ier Roy Keane, de Engelsman David Beckham en de Nederlander Jaap Stam. Bij United staat ook de Nederlandse doelman Raimond van der Gouw onder contract. Hij zit meestal op de reservebank.

Manchester United gaat nog meer nieuwe spelers aantrekken. Manager Alex Ferguson heef 210 miljoen gulden te besteden. Van Nistelrooij: ,,Uit alles blijkt dat de club en de manager mij wilde hebben. Toen het vorig jaar niet doorging, hadden ze makkelijk een andere spits kunnen halen. De club wilde per se mij en was bereid te wachten. Ik maakte pas in maart mijn rentree bij PSV, maar United zette vaart achter de transfer. Tot afgelopen vrijdag wist ik nog van niets, daarna ging het in een stroomversnelling.''

Afgelopen vrijdagavond onderhandelden de clubs, waarna Van Nistelrooy een dag later de medische keuring onderging in Manchester. ,,Dat ging goed en toen heb ik getekend.''

Vorig jaar eiste United een kijkoperatie in de rechterknie van de Nederlandse spits. Hij weigerde en scheurde daarna bij een training van PSV de kruisband af.

,,Na alles wat er vorig jaar is gebeurd, is dit dubbel zo mooi'', sprak Van Nistelrooij.