Servië laat Djakovica-groep vrij

Het hooggerechtshof van de Joegoslavische deelrepubliek Servië heeft de vrijlating van 143 gevangen Kosovo-Albanezen gelast. Zij waren veroordeeld wegens terroristische activiteiten tijdens het bewind van president Miloševic, die vorig najaar het veld moest ruimen. Ze moeten opnieuw terechtstaan.

Het hooggerechtshof vernietigde het vonnis. Volgens het hof zijn in de strafzaak fundamentele rechten geschonden en ernstige fouten gemaakt. De 143 Kosovo-Albanezen zouden vandaag worden vrijgelaten. ,,We beschouwen het als een erg positieve ontwikkeling'', aldus de woordvoerder van het bestuur van de Verenigde Naties in de Servische provincie Kosovo. De tijdens het regime-Miloševic gevangen genomen Kosovo-Albanezen vormen een belangrijke hinderpaal in het streven naar normalisering van de betrekkingen tussen Kosovo en Servië.

Het gaat bij de 143 Kosovo-Albanezen om de zogenoemde Djakovica-groep, genoemd naar de stad in het westelijke deel van Kosovo waar zij bijna twee jaar geleden aan het eind van de oorlog werden gearresteerd. Ze werden vorig jaar mei veroordeeld tot in totaal 1.632 jaar cel, variërend van zeven tot dertien jaar per persoon. Het was het grootste massaproces ooit in Joegoslavië.