Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. De Rotterdamse voetbalclub Neptunus is er in geslaagd het dalend aantal toeschouwers als gevolg van voetbalvandalisme te stoppen. De `veteranencompetitie' waarin Neptunus-teams uitsluitend tegen elkaar spelen blijkt een doorslaand succes. Verder oorlogsherinneringen aan De Hollandsche Schouwburg van de hoogbejaarde actrice Silvia Grohs-Martin. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Portret van Karel Appel die morgen tachtig jaar oud wordt en aandacht voor het mogelijk gebruik van doping door vice-aanvoerder van het Nederlands elftal Edgar Davids. Ned.3, 22.27-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Urbania. Portretten van gospelzangeres Joany Muskiet, van ongedierte-bestrijder Hans Weenink en van Diche Torres, geboren en getogen op Curaçao die na 65 jaar besloot naar Nederland te verhuizen omdat hij zijn twee kinderen miste. Ned.3, 20.00-21.00u.

Noorderlicht. Een aantal vooraanstaande Nederlandse onderzoekers op het gebied van visuele perceptie geeft een uiteenzetting van de fundamentele principes bij het waarnemen. Er is een toenemend bewijs voor de gedachte dat zien alles te maken heeft met aandacht. Ned.3, 20.30-21.00u.

Het algemeen belang. De 17de aflevering van een serie over veranderingen in wijk, stad en dorp gaat over voorgenomen bouw van een hostel voor drugsverslaafden in Utrecht. Ned.3, 21.00-21.30u.

37°. In Duitsland plegen jaarlijks meer dan 12.000 mensen zelfmoord. De achterblijvers zoeken hun leven lang naar de redenen, en vragen zich af of ze iets hadden kunnen doen. In deze uitzending drie jonge mensen wier vader zelfmoord pleegde. ZDF, 22.15-22.45u.

Bonanza: Het bos ruikt naar shampoo. Een programma over de invloed die media hebben op onze manier van denken en handelen. Media-ervaringen zijn vaak bevredigender dan echte ervaringen. Bestaan `echte' ervaringen nog wel? Ned.3, 23.07-23.37u.

Hoe nu verder? Revisited. Compilatie van de uitzending in de nacht van 31 december 1999 op 1 januari 2000 waarin meer dan zeventig televisie- en filmmakers een bijdrage leverden van precies drie minuten. Ned.3, 23.37-24.00u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprekken met de voorzitter van de Stichting Zin in Werk Leendert Bikker en met Ria Lubbers die al 10 jaar bestuurslid is van de vrijwilligersvereniging de Zonnebloem. Ned.1, 21.00-21.48u.

TV-show. De 66-jarige Nederlands/Duitse artiest Rudi Carrell praat op zijn landgoed bij Bremen over zijn leven, de Nederlandse televisie en zijn huwelijk met de 36 jaar jongere Simone Felischak. Ned.2, 21.50-22.55u.

Barend & Van Dorp. Gast is oud-president van Philips, Cor Boonstra. RTL4, 22.45-23.45u.

Studio sport, na elven. Aandacht voor het Nederlands voetbalelftal dat zich voorbereidt op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus en een gesprek met Patrick Kluivert. Ned.2, 22.55-23.45u.

FILM

Cible Émouvante (Pierre Salvadori, 1993, Fr.). Zie Film-vooraf. TV5, 18.15-20.00u.

Rich in Love (Bruce Beresford, 1992, VS). Regisseur Beresford en scenarist Alfred Uhry maakten, na Driving Miss Daisy, een bedaarde, in het Zuiden van Amerika gesitueerde, vertelling. Nadat moeder Jill Clayburgh is weggelopen bestiert zeventienjarige Lucille (Kathryn Erbe) huishouden van vader Albert Finney. Komst van verknipte zus Suzy Amis en zwager Kyle MacLachlan maakt het er niet eenvoudiger op. RTL5, 20.30-22.30u., met reclame.

Rising Sun (Philip Kaufman, 1993, VS). Regisseur van The Unbearable Lightness of Being verfilmde bestseller van Michael (Jurassic Park) Crichton tot conventionele samenzweringsthriller tegen decor van Japans-Amerikaanse spanningen in het bedrijfsleven. Inspecteur Sean Connery geeft, tijdens onderzoek naar moord, collega Wesley Snipes college over Japanse zeden en gewoonten. Ook met Harvey Keitel. SBS6, 20.30-23.15u., met reclame en Hart van Nederland.

. Back to the Future, Part III (Robert Zemeckis, 1990, VS). Laatste deel van consistente, door Steven Spielberg bedachte tijdreis-trilogie speelt in het Wilde Westen van 1885 en tracteert op ambachtelijke bravoure en cinefiele spelletjes met het western-idioom. Yorin, 20.30-22.35u., met reclame.

House Party 2 (Doug McHenry & George Jackson, 1991, VS). Eerste vervolg op onverwachte succeskomedie rond het rapduo Kid 'n' Play. Ze organiseren een feestje. Fox, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

Blood and Wine (Bob Rafelson, 1996, VS). Plotwendingen buitelen over elkaar in ranzige thriller waarin wijnhandelaar Jack Nicholson zijn slag denkt te kunnen slaan door de diamanten ketting van een rijke klant te stelen. Toch ook met Michael Caine en Judy Davis. Regisseur Rafelson maakte samen met Nicholson eerder Five Easy Pieces en The Postman Always Rings Twice. ZDF, 0.20-1.55u., nagesynchr.

Blind Side (Geoff Murphy, 1992, VS). Thriller. Mysterieuze psychopaat Rutger Hauer terroriseert het echtpaar Rebecca DeMornay en Ron Silver. BBC1, 0.25-2.00u.

Girls Town (Jim McKay, 1996, VS). Geïmproviseerd ogend coming-of-age-drama over de groeipijnen van high-school-vriendinnen die wraak nemen nadat een van hen is verkracht. ARD, 0.50-2.15u. nagesynchroniseerd.

The Bad News Bears in Breaking Training (Michael Pressman, 1977, VS). Onnozel en sentimenteel vervolg op de pittige honkballertjeskomedie uit 1976 moet het zonder Walter Matthau en Tatum O'Neal stellen. In William Devane wordt een nieuwe coach gevonden. Morgen, SBS6, 13.30-15.05u., met reclame.

Snøvsen ta'r spinget / de kluts (3) (Jørgen Vestergaard, 1994, Den.). In drie delen uit te zenden jeugdfilm over vriendschap tussen jochie en merkwaardig wezentje. Morgen, Ned.3, 13.47-14.15u.