Ruimingen geënte koeien opgeschort

De ruimingen van ingeënte koeien in Kootwijkerbroek en in de wegens de MKZ-crisis afgesloten driehoek Apeldoorn-Deventer-Zwolle zijn vanmorgen op last van de Centrale Raad van Beroep voor het Bedrijfsleven enige tijd geschorst.

Het ministerie van Landbouw moest wachten tot juridische procedures over de noodzaak van die ruimingen zijn afgelopen. Aan het begin van de middag was nog niet bekend of en wanneer de ruimingen zouden worden hervat.

Morgen dient een apart kort geding over de ruiming van kampioenskoe Sabina 17 uit Terwolde. De stichting Boer en Vee eist dat deze koe, die vorig jaar Europees kampioene `roodbont' werd, mag blijven leven. De koe bevindt zich in de afgesloten driehoek. De eigenaren hebben aangeboden de koe voortaan alleen voor de fok en niet voor de export te gebruiken. In de stichting Boer en Vee zijn melkveehouders en paardenhouders rond Kootwijkerbroek verenigd.

De schade die het midden- en kleinbedrijf oploopt door de MKZ-crisis bedraagt tussen de 2,5 en 6 miljard gulden. Dit heeft MKB Nederland vandaag bekendgemaakt. Begin april hield MKB-Nederland de schade nog op ruim 200 miljoen gulden.

De Nederlandse bisschoppen hebben vandaag in een een brief aan minister Brinkhorst geschreven dat het massaal afmaken van dieren ethisch onaanvaardbaar is. De bisschoppen dringen erop aan in Europees verband haast te maken met hervormingen.

Landbouworganisatie LTO Nederland vindt het onbegrijpelijk dat veel schapen niet naar hun weilanden mogen. LTO pleit bij het ministerie voor versoepeling van de regels om zo het welzijn van de dieren te verbeteren. Sommige stallen zijn volgens LTO zo vol dat de schapen elkaar dooddrukken. Bovendien krijgen steeds meer schapen last van longontsteking.

Voor schapen gelden nu nog strenge beperkingen wegens mond- en klauwzeer, omdat ze het virus lang verborgen kunnen houden. LTO wil dat boeren toestemming krijgen hun schapen naar buiten te brengen of over korte afstand te vervoeren. Vorige week stond Brinkhorst wel het transport van schapen naar slachterijen toe.