Roeier op techniek

Met de dood van de 60-jarige Steven Blaisse verliest de Nederlandse roeisport een van zijn olympische medaillewinnaars. Hij begon in 1958 zijn succesvolle roeicarrière bij het Amsterdamse Nereus. Drie jaar later boekte Blaisse zijn eerste succes. Samen met Ernst Veenemans won hij brons in de twee-zonder-stuurman tijdens de Europese kampioenschappen in Praag. Intertijd een medaille van mondiale allure, omdat er geen wereldkampioenschappen werden gehouden. De locatie van de titelstrijd bepaalde de naam.

In 1964 behaalde Blaisse zijn grootste successen in de twee-zonder-stuurman. De roeier werd, opnieuw samen met Veenemans, Europees kampioen op de Amsterdamse Bosbaan. In hetzelfde jaar wonnen Blaisse en Veenemans zilver op de Spelen van Tokio.

Blaisse was een man van de techniek, hij moest het niet van krachtroeien hebben. Hij roeide in 1965 nog een seizoen in de skiff om daarna te stoppen. Later speurde hij naar roeitalent en leidde hij jeugd op. Blaisse was actief in het bestuur van de oud-ledenvereniging van Nereus en maakte een aantal jaren deel uit van de technische adviescommissie van de roeibond. Eens in de zoveel tijd kwam de Oude Vier van 1962 bij elkaar. Met het overlijden van Steven Blaisse is daar een einde aan gekomen. De Nereus Vier zal nooit meer varen.

    • Sybrand Treffers