Politie mag straks snor verdachte laten afscheren

Politie en justitie kunnen in de toekomst verdachten niet alleen dwingen kapsels, baarden en snorren te laten knippen of scheren, zij kunnen ook worden verplicht snor en baard juist te laten staan, of de haardos te laten groeien. De Tweede Kamer bleek het gisteren eens met minister Korthals (Justitie), die daartoe het Wetboek van Strafvordering aan te passen.

In eerste instantie was deze maatregel `tegen de voor onderzoek opgehouden verdachte' beperkt tot het `afscheren van snor of baard of het knippen van het hoofdhaar', maar de bewindsman bleek gevoelig voor kritiek uit de Kamer dat het kan voorkomen `dat met het oog op een confrontatie ook het laten groeien van belang kan zijn'.

De wetswijziging voorziet ook in de bevoegdheid het lichaam van de verdachte te onderzoeken. Daaronder moet worden verstaan het door een arts `uitwendig schouwen van de openingen en holten van het onderlichaam, röntgenonderzoek, echografie en inwendig manueel onderzoek'.

De wijzigingsvoorstellen volgen onder andere op het zogeheten `Rectumarrest' van de Hoge Raad uit 1988, volgens welke inwendig mag worden gezocht naar bijvoorbeeld bolletjes cocaïne.

De fractie van D66 bleek gisteren `een extra toets' te willen bij het knippen en scheren wanneer er onduidelijkheid bestaat over de identiteit van een verdachte. Woordvoerder Dittrich stelde dat haar, snor of baard voor bepaalde bevolkingsgroepen religieuze betekenis kunnen hebben, waardoor de maatregel strijdig kan zijn met de vrijheid van godsdienst, die in de Grondwet is verankerd. Daarbij valt te denken aan de baard van sikhs. Dat dit geen onwaarschijnlijk scenario is, bleek volgens Dittrich uit de arrestatie van een aantal bestuursleden van de sikh-tempel in Amsterdam op verdenking van mensensmokkel.

Ook de bakkebaarden van orthodoxe joden hebben religieuze betekenis. Dittrich vindt in zulke gevallen dat de politie niet meteen het mes er in mag zetten, maar wil dat bijvoorbeeld een rechter-commissaris daar nog eens een oordeel over geeft.

Korthals wil dat wel eens bekijken, maar zei er op voorhand niets in te zien omdat het ,,ongelooflijk ingewikkeld'' is.

De suggestie van Dittrich vindt overigens geen enkele genade bij vooral coalitie-genoot VVD, die niets voor een `multicultureel Wetboek van Strafrecht' voelt. Woordvoerder Niederer: ,,Straks zijn er nog mensen die er op grond van hun geloof bezwaar tegen hebben om op zaterdag te worden opgepakt.''