Oranje in Drenthe likt zijn wonden

Teleurstelling in Hoogeveen en Meppel. Wat gaat er zoal niet door?

De Hoogeveense Ondernemers Vereniging (HOV) liet bij de plaatselijke blikfabriek 10.000 herdenkingsblikken fabriceren met afbeeldingen van de Koningin en de tekst ,,Hoogeveen Koninginnedag 2001''. In de voorverkoop is de helft al verkocht à vijf gulden per stuk. De overige 5.000 hoopt H. Naberman van de HOV toch nog aan de man te brengen. ,,Misschien worden het wel collector items.''

De oudste bewoonster van Hoogeveen, de 110-jarige Henny van Andel uit verzorgingshuis De Westerkim, loopt haar ontmoeting met koningin Beatrix mis. Maar Van Andel had zich vooral verheugd op de ontmoeting met Máxima.

De speciale dansoptredens van Sport- en Balletstudio Ankie Smid in Meppel gaan wel door. ,,Ik probeer wel een ander podium te regelen, want ik zou speciaal aan het water optreden zodat de langsvarende koningin ons zou kunnen zien'', zegt Smid. Zij maakte voor de koningin een speciale muziekmix, met het Wilhelmus erin verwerkt.

Scholieren van het Mr. Harm Smeenge College in Hoogeveen blijft zitten met spandoeken die langs de route van het koninklijke gezelschap zouden worden gehangen. ,,Misschien kunnen ze volgend jaar nog gebruikt worden'', zegt een medewerkster van de school.

Muziekcorps `Irene' uit Nieuweroord zou in Hoogeveen voor de koningin optreden. Nu het koninklijk gezelschap daar niet komt, blijven de muzikanten liever in hun eigen dorp.

Een orkest, gitaarensemble en saxofoonkwartet van de Meppelse muziekschool zouden langs de route optreden: ,,We zijn erg teleurgesteld'', aldus B. Straatman, directeur. ,,De schrik zit er nog goed in. Erg jammer.''

Mevrouw Zandbergen van de accordeonclub Musetta, die met zijn achttienen op de Meppelse markt zouden spelen: ,,Door MKZ was de lol er voor mij al lang af. Ik vind het niet heel erg dat we niet optreden. De koningin loopt toch maar even langs. Het repertoire dat we hebben ingestudeerd kunnen we altijd nog een andere keer gebruiken.''