Onrust over Argentijnse economie

De financiële markten raken steeds meer het vertrouwen kwijt in het economische beleid van de Argentijnse regering. De `risico-opslag' voor leningen aan Argentinië steeg gisteren met ruim twee procent.

De vorige maand aangetreden Argentijnse minister van Economische Zaken, Domingo Cavallo, trachtte gisteren tevergeefs de markten te kalmeren. ,,De situatie is onder controle'', zei Cavallo over de Argentijnse economie. Desondanks werden op grote schaal obligaties en aandelen van Argentijnse overheden en bedrijven van de hand gedaan. ,,Er is werkelijk op grote schaal verkocht'', zei Arturo Porzecanski, hoofd strategie opkomende markten van ABN Amro New York gisteren tegen persbureau Reuters.

Het Argentijnse Congres heeft Cavallo onlangs brede bevoegdheden gegeven om het land uit een nu al bijna drie jaar durende recessie te halen. Aanvankelijk reageerden de financiële markten positief op het aantreden van Cavallo, de man die tien jaar geleden de op hol geslagen inflatie wist te beteugelen door de Argentijnse munt te koppelen aan de Amerikaanse dollar.

Maar de financiële markten schatten nu het risico dat Argentinië niet langer zijn schulden kan betalen, groter in dan dat van probleemlanden als Turkije en Rusland. Net als Turkije en Rusland heeft Argentinië grootschalige internationale steun gekregen. Eind vorig jaar kwam het Internationaal Monetair Fonds met een lening van bijna 40 miljard dollar (100 miljard gulden). De totale Argentijnse buitenlandse schuld bedraagt nu bijna 150 miljard dollar.

Het slinkende vertrouwen van investeerders in Argentinië wordt versterkt doordat de tegenstanders van Cavallo's beleid zich steeds duidelijker manifesteren. Onder hen lijkt centrale-bankdirecteur Pedro Pou te zijn. Cavallo haalde gisteren fel uit naar Pou, die hij ervan beschuldigde een lastercampagne tegen hem te zijn begonnen.

Pou, die door het Argentijnse Congres ook wordt onderzocht wegens diens mogelijke rol in een groot witwasschandaal, zal naar verwachting vandaag het veld moeten ruimen. De Argentijnse krant La Nación van vandaag noemt de particuliere bankier Roque Maccarone als Pou's waarschijnlijke opvolger.

Ook hekelde Cavallo zijn vroegere chef, oud-president Carlos Menem, die openlijk twijfel heeft geuit over een eerder door Cavallo gelanceerd plan om de Argentijnse peso behalve aan de dollar ook aan de euro te koppelen op het moment dat die pariteit met de dollar bereikt. In financiële kringen heeft dit voorstel wisselende reacties opgeroepen. Hetzelfde geldt voor een beslissing van Cavallo om de uitgifte van een nieuwe obligatielening uit te stellen.