Onrust Italiaanse spelers

De meeste topvoetballers in Italië kunnen niet geloven dat de Nederlander Edgar Davids van Juventus bewust verboden stimulerende middelen heeft gebruikt. Zij vragen zich gealarmeerd af wat zij allemaal binnen krijgen en waardoor zoveel nandrolon wordt ontdekt in het Italiaanse voetbal.

Onder de spelers van het Italiaanse elftal die bij elkaar zijn voor een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zuid-Afrika, is gisteren onrust ontstaan.

,,Ik vertrouw zelfs het mineraalwater niet meer, zei verdediger Alessandro Nesta van Lazio. En Alessandro Del Piero, een ploeggenoot van Davids: ,,Wij zijn bevoorrecht, maar in deze zaak zijn we de slachtoffers. Onze carrières komen in gevaar.''

Sommige Italiaanse voetballers willen dat er intensiever wordt gecontroleerd. Zij pleiten voor herinvoering van de bloedtesten die werden uitgevoerd in een eerdere campagne tegen doping in de sport. Juventus-speler Zambrotta zei: ,,We zijn bezorgd, er moet duidelijkheid komen over nandrolon. Je kan niet het veld in met angst. We willen zekerheid. Wat voor belang kan iemand van ons erbij hebben om zichzelf kapot te maken?''

Dit seizoen is bij acht Italiaanse voetballers nandrolon ontdekt boven de toegestane hoeveelheid van 2 nanogram per milliliter. Maar bij zeker 25 andere spelers, en mogelijk vijftig tot zeventig, is dit middel ook aangetroffen, net binnen de toegestane limieten. Het is vooral de omvang van het probleem die in Italië vraagtekens oproept.

Het Italiaanse Olympische Comité (Coni), dat alle sportfederaties overkoepelt en ook verantwoordelijk is voor dopingcontrole, heeft voor vrijdag spoedoverleg uitgeschreven. Hiervoor zijn de belangrijkste organisaties die zich bezig houden met betaald voetbal uitgenodigd: clubbestuurders, sportartsen, en vertegenwoordigers van de spelers.

Het bestuur van Juventus, dat gisteravond officieel heeft bevestigd dat Davids positief is bevonden bij de eerste dopingcontrole, zegt geen idee te hebben wat er is gebeurd met de Nederlandse middenvelder. ,,Onze artsen worden gek van Davids omdat hij ieder medicijn weigert, en vaak de voorkeur geeft aan homeopatisch kuren'', zei manager Giraudo van Juventus.

Giraudo verklaarde dat de artsen van Juventus contact hebben gehad met de medische staf van het Nederlands elftal om te weten te komen wat Davids heeft gebruikt voor de vriendschappelijke interland tegen Turkije. Die woorden staan haaks op de uitlatingen die zijn collega Luciano Moggi gisteren deed en waarover in het trainingskamp van Oranje opwinding ontstond.

Onze sportredactie voegt hieraan toe: Met ingehouden woede heeft de begeleiding van het Nederlands elftal gisteren gereageerd op de uitlatingen van manager Moggi van Juventus over het vermeende dopinggebruik van Edgar Davids. Moggi liet afgelopen weekeinde de mogelijkheid open dat de Nederlandse international bij Oranje het middel nandrolon kreeg toegediend voor het duel Nederland-Turkije op 28 februari.

,,Het zegt iets over de club die deze beschuldiging verspreidt'', reageerde bondscoach Van Gaal.

Van Gaal probeert een gesprek te arrangeren met de middenvelder. ,,Maar ik denk niet dat het veel helpt.''Bondsarts Plemper ontkende dat de KNVB middelen als nandrolon toedient aan voetballers. ,,Nandrolon kan na anderhalf jaar nog sporen achterlaten in het bloed. Daarom begrijp ik de verwijzing naar Nederland-Turkije niet. Ook heeft Davids van ons niets voor zijn ogen gehad.''

    • Marc Leijendekker