Miljoenen voor Volendammers

De SBS-televisieactie Hart voor Volendam heeft volgens een woordvoerster van de omroep ,,enkele miljoenen'' opgeleverd. De uitzending van gisteravond trok bijna een miljoen kijkers. ,,Indrukwekkend en respectvol''. Dat is de algemene reactie van Volendammers op de actie. Volgens Eric Tuyp, voorzitter van de Stichting Slachtoffers Nieuwsjaarsbrand, zijn de makers er in geslaagd om ,,op ingetogen wijze de slachtoffers centraal te stellen''. Over de opbrengst van de actie kan hij ,,geen zinnig woord zeggen''. ,,Wij zijn blij met iedere gulden die er binnenkomt.''

Ook Ria Kes, medewerkster van het Algemeen Advies en Informatiecentrum in Volendam heeft ,,diep respect'' voor de makers van de televisieactie. ,,Ik moet toegeven dat ik aanvankelijk mijn twijfels had over de oprechtheid van SBS. Anders dan de NOS wekte de omroep vlak na de ramp de indruk commerciële belangen boven menselijke belangen te stellen. Bij iedere begrafenis ging er wel iemand met een microfoon bij de kerk staan.'' Maar dat beeld heeft de omroep de afgelopen weken ,,volledig weggepoetst'', zegt Kes. ,,SBS is uiterst correct met onze gevoelens omgesprongen. Er zijn de afgelopen weken veel persoonlijke gesprekken gevoerd, niets is aan het toeval overgelaten.''

Jan Berkhout, pastoor van de St. Vincentius parochie, voorspelt dat de uitzending het rouwproces zal versnellen. ,,Voor het eerst sinds de ramp werden Volendammers massaal geconfronteerd met de jonge slachtoffers. Velen waren de afgelopen maanden in ziekenhuizen ondergebracht, nu deden ze publiekelijk hun verhaal.'' Ook Berkhout vreesde aanvankelijk dat ,,het leed een doel op zich zou worden''. Maar tot zijn opluchting is dat niet gebeurd. Over de kijkcijfers is hij ,,ietwat teleurgesteld''. De pastoor: ,,Daar had ik meer van verwacht. Maar ja, we hadden concurrentie van Wilhelmina op Nederland 1, een hele mooie serie.''