KRANT & LEZER (5/7)

BN/De Stem (oplage 145.000) heeft een vierkoppige lezersredactie. Ze bestaat uit de journalisten Henk Schol (met baard) en Rink Drost (met snor), productmanager Joop Don en administratrice Natascha Evers. De taak van het viertal is uitgebreider dan die van lezersredacties bij andere dagbladen. ,,We staan lezers te woord, we maken hen duidelijk waarom welke keuzes zijn gemaakt, maar we doen óók systematisch aan marketing vanuit de redactie.'' Dat laatste gebeurt, verduidelijkt Schol, ,,omdat de hoofdredactie verantwoordelijk is voor het behoud van de abonnees. Als er lezers op de loop gaan, is dat een negatief punt op het conto van de hoofdredactie. Wij moeten de hoofdredactie die tegenvaller besparen.''

Wie de krant opzegt wegens de inhoud, heeft ,,een vette kans'' een lezersredacteur aan de telefoon te krijgen, vervolgt Schol. ,,We respecteren uw beslissing, krijgt zo'n lezer dan te horen. Maar mogen we weten waarom? We willen leren van onze fouten.'' Die gegevens zijn waardevol, ,,en we gaan daarmee naar de betrokken redacteuren. Het moet leiden tot een beter beleid. We beseffen dat zoiets millimetersgewijs gaat. We hanteren daarbij journalistieke argumenten. Als een abonnee afhaakt omdat we niet over het verzamelen van sigarenbandjes schrijven, verandert dat niks.'' De lezersredactie van BN/De Stem, in 1998 ontstaan door een fusie van het Brabants Nieuwsblad en De Stem, betrekt ook de 160 andere redacteuren bij haar streven de abonnees te behouden. Schol: ,,Ieder van hen belt per maand ten minste drie mensen die onze krant pas korte tijd lezen. Ze moeten informeren naar dingen als: wat bevalt goed, wat juist niet en heeft u nog ideeën?''

Volgens Schol heeft de lezersredactie geen ombudsrol, is het geen rechtspreker en valt men, anders dan bij veel kranten, direct onder de hoofdredactie. Men benadert ,,vele lezers'' en ontvangt van hun kant per dag ,,pakweg twintig'' telefoontjes. ,,Die zijn soms opbeurend, nu en dan ook negatief. Dezer dagen meldde zich nog een dame die BN/De Stem een fascistische krant noemde, omdat ze sowieso aandacht besteedt aan de Pil van Drion.''