KPNQwest onttrekt zich aan de malaise

Ten minste één deel van het rijk van KPN lijkt het goed te doen. KPNQwest, de op een na grootste Europese aanbieder van zakelijke telecommunicatie en voor een deel deel in handen van het voormalige Nederlandse staatsbedrijf, haalt ondanks de slechte marktomstandigheden de gestelde doelen. De kosten zijn onder controle en de omzet groeit snel. Het netto-effect daarvan is dat KPNQwest aan het eind van het jaar break-even zal draaien. De bestaande financiële reserves – 555 miljoen euro aan cash en 250 miljoen euro uit de verkoop van een deel van zijn overtollige capaciteit – moeten genoeg zijn om het bedrijf tot die tijd overeind te houden.

Dit beeld van betrekkelijke financiële gezondheid onderscheidt KPNQwest in positieve zin van de meeste concurrenten op de markt voor zakelijke telecommunicatie. Zijn Europese branchegenoten – zoals GTS, Iaxis en Viatel – zijn kopje-onder gegaan of nog steeds in gevecht om een bankroet te vermijden. Op de korte termijn is dit gunstig voor KPNQwest. Potentiële klanten tekenen niet graag contracten met financieel zwakke telecombedrijven. Als gevolg daarvan wordt het marktaandeel van KPNQwest groter en is er minder noodzaak om de prijzen naar beneden bij te stellen. Of dat ook op de langere termijn zo zal blijven, is een andere zaak. De netwerkcapaciteit die andere telecombedrijven hebben aangelegd, is niet opeens verdwenen. Op een gegeven moment kan dat zomaar op de markt gedumpt worden. Maar op dit moment staat KPNQwest er goed voor.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld

    • Hugo Dixon