Koningin zegt bezoek af

Koningin Beatrix ziet af van haar bezoek aan Meppel en Hoogeveen op Koninginnedag. Zij nam die beslissing gisteren op advies van veterinaire experts van het ministerie van Landbouw. Het risico dat bezoekers het mond- en klauwzeervirus verspreiden, is volgens hen te groot. Volgend jaar gaat de koningin wel naar Meppel en Hoogeveen.

Premier Kok verklaarde gisteren dat de koningin niet het risico wilde lopen dat haar bezoek tot meer `bedreigde gebieden' leidt. Ze zal ook niet in een andere gemeente deelnemen aan festiviteiten. De koningin wil volgens Kok de indruk vermijden dat zij `de problemen in het oosten' niet serieus neemt.

De organisatoren van het bezoek aan Meppel en Hoogeveen rekenden op extra veel bezoekers in verband met de komst van Máxima Zorreguieta. De kroonprins, die op werkbezoek is op de Antillen, vindt de afgelasting vooral jammer voor de inwoners van Meppel en Hoogeveen. Dat Máxima nu niet haar opwachting kan maken, vindt hij minder belangrijk. ,,Ik hoop dat ze in de toekomst nog vele Koninginnedagen gaat meemaken'', zei hij. Sinds het aantreden van Juliana heeft de koninklijke familie één keer eerder afgezien van festiviteiten.

REPORTAGEpagina 2