Koizumi zeker premier van Japan

Zelfbenoemd hervormer Junichiro Koizumi heeft zich vandaag verzekerd van het premierschap van Japan.

Hij won de verkiezingen om het voorzitterschap van de Liberaal-Democratische Partij. Naar verwachting zal het parlement donderdag bijeenkomen om hem tot premier te benoemen als opvolger van Yoshiro Mori.

De overwinning van Koizumi wordt in Japan door politieke commentatoren betiteld als een ,,landverschuiving'' binnen een partij die in een ,,terminaal stadium'' was. De crisis van de LDP bestond uit de afbrokkelende electorale steun vooral wegens een tien jaar lang kwakkelende economie. De politieke landverschuiving die Koizumi heeft teweeggebracht, is zijn zege op oud-premier Ryutao Hashimoto, de kandidaat van de machtigste factie binnen de partij. Deze factie heeft decennialang de scepter gezwaaid bij het aanwijzen van de leider, maar nu een grote nederlaag geleden.

Koizumi kreeg kans te winnen dankzij de grote invloed die lokale partijafdelingen ditmaal was toegewezen, geen gebruikelijke procedure. Gisteravond bleek al dat de stemmen voor 87 procent naar Koizumi zouden gaan. Bij de formele stemming vandaag begrepen de parlementariërs van de partij de boodschap en stemden ook massaal op Koizumi. Hashimoto's factie bleef alleen achter.

Of Koizumi werkelijk de hervormer is die hij zegt te zijn, zal de komende dagen blijken bij de benoeming van nieuwe topfunctionarissen binnen de partij. Na zijn benoeming als premier zal de keuze van kabinetsleden een indruk geven van zijn werkelijke plannen. Analisten in de zakenwereld zijn vooralsnog niet onder de indruk van de weinig concrete plannen op economisch terrein die Koizumi tot dusverre heeft ontvouwd.