Kapitein noodlottige onderzeeër ontslagen

De kapitein van de Amerikaanse onderzeeër die in februari voor de kust van Hawaii een aanvaring veroorzaakte met een Japanse trawler, heeft een reprimande gekregen en gaat per 1 oktober met gedwongen, zij het eervol ontslag. Gezagvoerder Scott Waddle werd door een commissie van onderzoek schuldig bevonden aan plichtsverzaking en volledig verantwoordelijk gesteld voor de aanvaring. Negen opvarenden van het Japanse visserij-opleidingsschip Ehime Maru kwamen bij het ongeluk om.

Admiraal Thomas Fargo, die het onderzoek naar het incident leidde, zei dat de botsing tussen de USS Greenville en de Japanse vissersboot was veroorzaakt door een te kort en vluchtig afzoeken van de horizon met de periscoop en een slechte communicatie tussen Waddle en zijn bemanning. De 41-jarige Waddle hoefde niet voor een krijgsraad te verschijnen omdat er volgens de commissie geen kwade opzet in het spel is geweest. ,,Ik vind het heel spijtig dat mijn loopbaan bij de marine zo heeft moeten eindigen, maar ik weet dat ik mijzelf gelukkig mag prijzen omdat ik het ongeluk heb overleefd'', zei Waddle, die voornemens is in Japan familieleden van de slachtoffers te ontmoeten. Waddle behoudt zijn rang en zijn pensioenrechten. Japan is tevreden met de beslissing en wenst ,,geen verdere maatregelen''. In een reactie zeiden familieleden van de slachtoffers de straf te licht te vinden.

Op de dag van het ongeluk had de onderzeeër zestien Amerikaanse burgers te gast. In hun aanwezigheid werkte Waddle de standaardprocedures af, zo bleek uit het onderzoek. Mede door het uitlopen van de lunch had de kapitein ook de voorbereidingen voor een opduikmanoeuvre laten afraffelen, waardoor de USS Greenville de Japanse trawler over het hoofd zag.