Hoogeveen is `een beetje chagrijnig'

Hoogeveen is teleurgesteld dat de koningin haar bezoek heeft afgezegd. Maar er is ook begrip voor het besluit. ,,Gelukkig kon ik alles met één telefoontje nog afzeggen.''

,,Beatrix tot volgend jaar, dan bestaan wij 100 jaar''. De Sleutel Service in Hoogeveen heeft grote oranje papieren voor de etalageruiten hangen. Eigenaar Nico Petstra vindt het niet erg dat de koningin pas volgend jaar komt. ,,Voor ons is het leuker, omdat we dan ons eeuwfeest vieren. Het wordt dan één groot feest.'' In café Hare Majesteit staat kroegbaas Edwin Rozendal in oranje T-shirt achter de bar. Oranje bierglazen op de toog. Op de spiegel achter de bar hangen foto's van drie jonge prinsen en van de verloving van Beatrix en Claus. Op het schoolbord staat dat een `Maxxima Mix' vijf gulden kost. ,,Die heeft een wisselende samenstelling, laatst maakte ik een tequila met grenadine.'' Rozendal doopte zijn café speciaal om tot Hare Majesteit ter ere van het bezoek van de koningin. Die naam zal de kroeg een jaar lang houden. ,,Wel jammer dat ze niet komt'', zegt hij. ,,Maar ik heb begrip voor het besluit. Het is ook niet niks wat er gebeurt. Je kunt nu niet uitbundig feest vieren, als je ziet wat de boeren doormaken.'' Maar ja, er werden 100.000 bezoekers verwacht en Rozendal had het nodige voorbereid. Extra broodjes besteld, extra personeel ingehuurd, extra terras geregeld. ,,Gelukkig kon ik alles met één telefoontje afzeggen.''

Het is jammer dat de koningin niet komt, jammer vooral voor de meer dan duizend vrijwilligers die zich de afgelopen weken hebben ingezet om de koninklijke familie een gevarieerd feestprogramma voor te schotelen, vindt burgemeester Willem Urlings. Hij zucht. Op het raadhuis heeft hij urenlang de media te woord gestaan. ,,Ik ben aan een pint toe.'' Hij heeft ,,alle begrip'' voor de beslissing de feestelijkheden af te gelasten. ,,Het staatshoofd mag geen voorwerp van discussie worden.'' Want dat zou gebeuren als achteraf zou blijken dat de mensenmenigte het MKZ-virus had verspreid. Hoewel er begrip is, zijn de Hoogeveeners ,,een beetje chagrijnig'', weet Urlings. ,,Ze zijn teleurgesteld omdat alle voorbereiding voor niets is geweest.'' Dat Hare Majesteit volgend jaar zal komen, is een kleine troost.

Deze week worden de zeventig coördinatoren van het Oranjefeest op het raadhuis uitgenodigd voor een borrel, ,,om de bittere pil weg te spoelen''. ,,Dan vragen we of ze volgend jaar weer willen meedoen.'' Urlings verwacht dat dan de echte emoties loskomen. Want hij denkt dat onderschat wordt hoe belangrijk een bezoek van de koningin is in de beleving van veel mensen. ,,Voor een gemeenschap is de komst en de aandacht van de vorstin geweldig motiverend.''

Veehouder Willem Bakker uit Alteveer noemt de beslissing van het kabinet ,,heel verstandig.'' ,,Wel is het een hele zure appel voor al die vrijwilligers, die een week van tevoren pas horen dat het niet doorgaat.'' Hij kritiseert de gemeentebestuurders, die aanvankelijk laconiek reageerden, toen hij ze voor de risico's van een MKZ-besmetting wilde waarschuwen. ,,Op 2 april heb ik al gezegd dat het bezoek beter niet kon doorgaan. Maar dat werd weggewuifd omdat er nog geen MKZ in dit gebied was.'' Hij hoopt dat de afgelasting een signaal is voor organisatoren van andere grote evenementen. ,,Want zo'n marathon in Rotterdam kan eigenlijk niet.''

    • Karin de Mik