Ferrer afgezet als coach Barcelona

Llorenç Serra Ferrer is gistermiddag door het bestuur van FC Barcelona afgezet als hoofdtrainer van de club. Oud-speler Charly Rexach zit samen met zijn nieuwe assistent José Ramón Alexanco tot het einde van het seizoen op de bank.

Het bestuur van Barcelona kwam na de 3-1 nederlaag van zondag tegen Osasuna gisteren in crisisberaad bijeen. Na afloop van een drie uur durende vergadering maakte voorzitter Joan Gaspart bekend dat Ferrer met onmiddellijke ingang terugtreedt als coach. De 48-jarige Catalaan, die in het verleden onder meer hoofdtrainer was bij Mallorca en Betis Sevilla, blijft voorlopig als technisch directeur verbonden aan Barcelona.

Ferrer, die in 1997 bij Barcelona in dienst trad, volgde afgelopen zomer de Nederlander Louis van Gaal op. Ferrer kon nooit het volledige vertrouwen van de spelersgroep winnen. Zijn ploeg werd in de eerste ronde van de Champions League uitgeschakeld en moest vroegtijdig afhaken in de strijd om de Spaanse landstitel. Vorige week werd de club in de halve finale van het UEFA-Cuptoernooi uitgeschakeld door Liverpool.

De afgelopen weken riep voorzitter Gaspart bij voortduring dat Ferrer tot het einde van het seizoen aan zou blijven, maar na de nederlaag tegen Osasuna veranderde die situatie. Gaspart zei gisteren ,,zijn droevigste dag bij Barcelona'' te hebben beleefd. Gaspart: ,,Deze trainerswissel is goed voor Barcelona. Ferrer is het niet met de beslissing eens, maar hij respecteert het wel.'' Onder Ferrer speelde Barcelona 51 wedstrijden. Daarvan werden er 24 gewonnen, 15 gelijkgespeeld en 12 verloren.

Sinds het ontslag van Johan Cruijff in 1996 is er bij Barcelona geen trainer meer geweest die vroegtijdig uit zijn functie is gezet. Rexach, de opvolger van Serra Ferrer, was onder Cruijff assistent bij Barcelona. Hij speelde in de jaren zeventig met de Nederlander bij de Catalaanse ploeg.

Rexach zei gisteren dat hij het verzoek om het seizoen af te maken niet kon weigeren. ,,Barcelona is mijn tweede huis. Deze club mag ik niet in de steek laten'', aldus Rexach. Barcelona moet de komende weken alles in het werk stellen om zich te kwalificeren voor de Champions League.