Docomo stelt UMTS vier maanden uit

Het Japanse mobiele-telecombedrijf NTT Docomo heeft de commerciële invoering van de derde generatie mobiele telefonie (UMTS) met vier maanden uitgesteld. Dat heeft het bedrijf vandaag bevestigd.

Volgens Docomo is er geen sprake van technische problemen, zoals vandaag in de Japanse pers wordt gemeld. Het wil gewoon honderd procent zekerheid over zijn nieuwe dienst en daarvoor is meer tijd nodig, zei een woordvoerder.

NTT Docomo, na Vodafone het grootste mobiele-telecomconcern ter wereld, is het eerste telecombedrijf dat 3G introduceert. Met deze techniek (ook wel UMTS genoemd) wordt snel en soepel mobiel internetten mogelijk. Eind mei zou Docomo met 3G in Tokio beginnen. Docomo mikte daarbij op 150.000 abonnees in het eerste jaar.

Volgens de Nihon Keizai Shimbun, het Japanse economische dagblad, kampt Docomo met technische problemen met zijn software en wil het de komende maanden eerst nog met 3G experimenteren. Daarbij worden 4.000 door Docomo zelf uitgekozen gebruikers geselecteerd. Meer tests zijn nodig, waardoor de commerciële invoering niet volgende maand, maar pas in oktober plaatsheeft.

Volgens de woordvoerder van Docomo, die verder niet in details wilde treden over het krantenbericht, betekent dit nog geen uitstel of vertraging. De invoering van 3G volgende maand gaat door, zij het op beperkte, experimentele schaal.

Beleggers op de beurs van Tokio reageerden toch teleurgesteld op het nieuws. De koers van Docomo tuimelde met acht procent om uiteindelijk 4,8 procent lager dan gisteren te sluiten. De koers van de twee belangrijke leveranciers van de 3G-telefoons, Matsushita (onder zijn handelsnaam Panasonic) en NEC, sloot met respectievelijk 3,3 en 2,8 procent lager.

In paginagrote advertenties in de financiële wereldpers dit jaar beloofde Docomo als eerste in de wereld met 3G te komen. Met i-mode, dat vergelijkbaar is met GPRS, de voorloper van 3G, en begin 1999 in Japan werd ingevoerd, boekt Docomo al een weergaloos succes. Momenteel heeft i-mode 22,7 miljoen abonnees in Japan.

Anders dan in Europa hebben in Japan telecombedrijven geen kapitalen hoeven te betalen voor het verkrijgen van vergunningen voor 3G. De vergunningen in Japan waren gratis. Daardoor hebben de Japanse telecombedrijven zich niet diep in de schulden hoeven steken, zoals KPN wel heeft moeten doen voor zijn dochter KPN Mobile. In KPN Mobile heeft Docomo een belang van 15 procent. KPN Mobile is Docomo's bruggenhoofd in Europa.

Dit jaar willen KPN Mobile en Docomo i-mode en zijn Europese tegenhanger WAP in Europa introduceren, beide gebaseerd op de GPRS-technologie. Daarna zou 3G volgen. Om KPN uit zijn financiële problemen te helpen zou NTT Docomo overwegen zijn belang in KPN Mobile op te voeren.