De Brauw werkt aan fusie met Britten

Advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek komt in handen van de huidige Britse alliantiepartner Linklaters. Naar verwachting zullen de 95 partners van het Haagse kantoor zich volgende maand uitspreken over het voorstel tot volledige samensmelting. Dit bevestigt P. Wakkie, bestuursvoorzitter van De Brauw Blackstone Westbroek, na Nauta Dutilh het grootste advocatenkantoor van Nederland.

De Brauw en het Londense Linklaters werken sinds juli 1998 nauw met elkaar samen in een Europese alliantie. Ook het Duitse Oppenhoff & Rädler, het Belgische De Bandt, Van Hecke Lagae & Loesch en het Zweedse Lagerlöf & Leman sloten zich destijds bij de samenwerking aan. De partijen stelden over vijf jaar te willen fuseren. Dat wordt nu verkort tot drie jaar.

De versnelde integratie hangt samen met de sterke opkomst van Britse kantoren op het Europese continent. De afgelopen twee jaar is een aantal Engelse kantoren, zoals Freshfield en Allen & Overy, de Nederlandse markt binnengedrongen. Om deze concurrentie het hoofd te bieden wil Linklaters naar een advocatenpraktijk met één gezicht naar de cliënt. Volgens Wakkie woedt de discussie over het behoud van de naam De Brauw, waar 900 mensen werken, echter nog volop. Over het verdere verloop van de onderhandelingen wil de bestuursvoorzitter niets zeggen.

In januari van dit jaar is het Duitse kantoor Oppenhoff & Rädler al gefuseerd met Linklaters. In de zomer moeten ook de Zweden, Belgen en Nederlanders zich voegen bij de Britten, zo vindt Linklaters. Er ontstaat dan een geïntegreerd advocatenkantoor met 2.700 juristen en 34 vestigingen.

Linklaters wordt gezien als een van de vijf meest prestigieuze kantoren van de Londense City, het financiële hart van Europa. Over het eerste kwartaal van dit jaar was het kantoor betrokken bij 57 transacties met een gezamenlijke waarde van bijna 70 miljard dollar.

    • Mark Houben