Daamen naar Stads- schouwburg

Melle Daamen, directeur van de Mondriaanstichting, is als enige kandidaat voorgedragen als nieuwe directeur van de Stadsschouwburg in Amsterdam. De benoeming moet in juni door de gemeenteraad worden goedgekeurd.

De voordracht van Daamen (41) is gedaan door de sollicitatiecommissie van de gemeente Amsterdam, onder voorzitterschap van cultuurwethouder S. Bruines. Bruines wil de voordracht niet bevestigen omdat de procedure nog loopt: ondernemingsraad van de schouwburg, bestuursdienst van de gemeente en de raadscommissie cultuur moeten de voordracht nog goedkeuren. Daamen is vanwege vakantie niet bereikbaar voor commentaar. Hij kreeg de voorkeur boven twee andere kandidaten, John Leerdam, directeur van Theater Cosmic en Jacques van Veen, mede-directeur van het Holland Festival. Van Veen is bij het Holland Festival de rechterhand van Ivo van Hove, de nieuwe leider van Toneelgroep Amsterdam, het huisgezelschap van de Stadsschouwburg.

Daamen is sinds de oprichting in 1993 directeur van de Mondriaan Stichting, een overheidsfonds voor ondersteuning van beeldende kunst, vormgeving en musea. Eerder was hij werkzaam bij het Amsterdams Uit Buro en het toenmalige ministerie van WVC, en deed hij als consultant onderzoek naar reorganisaties in de kunstsector. Daamen spreekt zich regelmatig uit over kunstbeleid, vooral over museumbeleid. Begin dit jaar trok hij zich terug als kandidaat voor de directeursfunctie van Filmmuseum.

De opvolging van de huidige schouwburgdirecteur Henk van der Wolf, eveneens lid van de sollicitatiecommissie, liet langer op zich wachten dan gepland. Van der Wolf, destijds hoofd financiën, nam het directeurschap in oktober 1996 over van Cox Habbema, en zou spoedig worden opgevolgd. Door allerlei verwikkelingen rond de schouwburg werd de benoeming van een nieuwe directeur echter steeds weer uitgesteld.

De Stadsschouwburg staat aan de vooravond van grote veranderingen. Morgen worden de langverwachte plannen gepresenteerd voor uitbreiding met een vlakke vloertheater achter de huidige grote zaal, een verbouwing die zal plaatsvinden tussen eind 2003 en medio 2005. Vorige maand werd bekend dat de gemeente Amsterdam plannen heeft voor privatisering van de Stadsschouwburg, het Stedelijk Museum en het Amsterdams Historisch Museum, die nu alledrie onder de gemeente vallen. Aangezien de programmering van de Stadsschouwburg voor het seizoen 2001-'02 al volledig is ingevuld, zal de nieuwe directeur zich vooral moeten ontwikkelen als `bouwpastoor' en manager, die de verbouwing en privatisering in goede banen moet leiden.

    • Mark Duursma