Collectieven verdeeld over akkoord NS

De personeelscollectieven bij de Nederlandse Spoorwegen reageren verdeeld op het akkoord van de vakbonden FNV, VVMC en CNV met de NS-directie. Personeelscollectieven in onder meer Arnhem, Zutphen, Amsterdam en Utrecht beraden zich op acties, maar zeggen waarschijnlijk niet te zullen gaan staken. In eerste instantie zeggen de collectiefleden, van wie de meesten kaderlid zijn van de vakbonden FNV en VVMC, tegen het akkoord van de bonden met NS te zullen stemmen.

Maar de collectieven in Rotterdam, Roosendaal en Venlo hebben zich bijvoorbeeld niet tegen het akkoord uitgesproken, zegt vakbondsbestuurder Hubert Vankan van VVMC. Hij is er ,,heilig van overtuigd'' dat hij de komende weken zijn achterban van het nut van het akkoord kan overtuigen.

De radicalere collectieven, die vorig jaar zijn opgericht omdat de vakbonden zich juridisch aan de plannen van NS hadden gebonden, zeggen dat de bonden van de oorspronkelijke eisen niets hebben binnengehaald. De collectieven blijven nog steeds tegen het gewraakte `rondje rond de kerk'. De bonden hebben die eis al van de tafel gehaald, omdat NS daar niets van wil weten en ze hier zelf twee jaar geleden mee ingestemd hebben.

Volgens K. Meeuwsen, woordvoerder van het personeelscollectief in Arnhem, wordt er vanuit de vakbond VVMC, waarvan hij kaderlid is, druk gelegd op de personeelscollectieven om zich rustig te houden. ,,Leden worden gedreigd met royement van de vakbond.'' Volgens Vankan is dat een leugen. ,,Wij hebben alleen gezegd: denk nu na en vorm een front. Die collectiefleden willen niets.''