Brazilië krijgt brede steun aids-beleid

Een oproep van Brazilië om aids-remmende geneesmiddelen wereldwijd beter toegankelijk te maken, heeft maandag op één stem na de volle steun gekregen van de VN-commissie voor de rechten van de mens. Van de 53 lidstaten van de commissie schaarden 52 zich achter de resolutie. De Verenigde Staten waren het enige land dat zijn stem niet uitbracht.

De niet-bindende uitslag wordt gezien als een overwinning voor Brazilië, dat aids in eigen land succesvol bestrijdt door goedkope versies van medicijnen zelf te produceren en zieken gratis te behandelen. Het heeft bovendien een ruime patentwetgeving. De VS hebben begin dit jaar bij de WTO een klacht ingediend omdat Brazilië zich niet aan internationale handelsafspraken zou houden. De VS wilden de resolutie niet steunen omdat de nadruk op het belang van geneesmiddelen zou leiden tot een ,,slecht volksgezondheidsbeleid'', aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur George Moose.

De Braziliaanse afgevaardigde, Federico Mayer, ontkende dat de resolutie inspeelde op het meningsverschil met de VS. Waarnemers menen echter dat de oproep om het voorbeeld van Brazilië te volgen wel degelijk aan het adres van de WTO is gericht.